Stíriai metélt

61.tif

Hozzávalók 8 személyre:
50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 20 dkg liszt + nyújtáshoz és a sütőtálhoz, vaj, zsemlemorzsa a sütőtálhoz
A tejfölös mártáshoz: 2 ek. mazsola, 4 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl
A tálaláshoz: 8 ek baracklekvár, 3 ek. rum, porcukor, gyümölcsök, citromfűlevél

Elkészítés:
1. A túrót villával áttörjük, a tojással, a liszttel, pici sóval összegyúrjuk (viszonylag lágy tészta lesz. Lisztezett deszkára tesszük, és 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd kb. 3 cm hosszú és fél cm széles csíkokra vágjuk. Sós, forró vízben 3-4 perc alatt kifőzzük, majd hideg vízzel lehűtjük.
2. A mártáshoz a mazsolát langyos vízbe beáztatjuk, majd leszűrjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, a vajjal, és beletesszük a vaníliás cukrot, csipet sót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, és a tejfölt. Összekeverjük.
3. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Hőálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk a zsemlemorzsával.
4. A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A tésztát a mártásban elkeverjük, és lazításként óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjét is. A hőálló tálba öntjük, a sütőben 40 percig sütjük.
5. A lekvárt kikeverjük a rummal és pici vízzel, majd a még melegen felszeletelt tészta mellé tesszük. A tetejét megszórjuk porcukorral, díszíthetjük gyümölcsökkel, citromfűlevelekkel.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 554 kcal