2021-től fémdobozosokra cseréli műanyagpalackos szörpjeit a SodaStream

67 milliárd PET-palacktól óvná meg a Földet a cég

A világ vezető szénsavasvíz márkája, a SodaStream ma bejelentette a következő 5 évre szóló, egyszerhasználatos műanyagok csökkentésére irányuló terveit. „Az elmúlt évek kétszámjegyű növekedésének köszönhetően a SodaStream számításai szerint 2025-re 67 milliárd PET-palacktól kímélhetik meg a Földet vásárlóink” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

E vállalás teljesítése érdekében a vállalat bejelenti, hogy valamennyi, a kínálat részét képező SodaStream-szörp műanyag palackját fémre cseréli. A döntés értelmében a következő 5 évben a márka mintegy 200 millió műanyag palacktól óvhatja meg a Földet. Az otthon készített szénsavas víz ízesítésére szolgáló fémpalackos szörpök leghamarabb 2021 elején jelenhetnek meg a boltokban.

Az izraeli SodaStream-gyár több mint 30 millió szörpöt gyárt évente és ez a mennyiség évről-évre nő. A fém az egyik legkönnyebben elérhető anyag és egyúttal a leggazdaságosabb opció a világon a műanyagpalackok kiváltására. Könnyen újrahasznosítható és nem igényel szemléletváltást a felhasználók részéről a hulladékok szelektálásakor. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint az USÁ-ban a fémek 70 százalékát újrahasznosítják. Ez az érték az alumíniumnál 35%,, az üvegnél 33%, a műanyagoknál pedig csak 15%. Csak összehasonlításképpen: az Európai Unióban a fémhulladék 74,2 %-át teljesen újrahasznosítják, így a SodaStream arra számít, hogy kedvezően fogadja a piac a változást.

2019-ben a SodaStream több mint 5 milliárd egyszerhasználatos palack legyártását tette feleslegessé készülékeivel. Ezen mennyiség nagy része a márka három nagy piacán, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban realizálódott. Idén a SodaStream ennél is nagyobb, 6 milliárdos célt tűzött ki maga elé. A márka elkötelezett abban, hogy legalább ennyi PET-palacktól óvja meg a Földet idén. „A SodaStream gépekhez használt, újratölthető szénsavasító palackok egyenként több ezer PET-palack használatát teszik feleslegessé, ezt azt jelenti, hogy egy környezettudatos vásárló már most is jelentős lépést tud tenni a Föld megmentése érdekében az otthoni szódavíz készítéssel” – hangsúlyozta a szakember.

A Föld Napja alkalmából a márka további zöld vállalásokat tett. A SodaStream úgy döntött, hogy zöldebbé teszi energiafelhasználását. Ennek jegyében napelemeket telepített legnagyobb gyárának tetejére. Ezek a szolár panelek már 5 százalékot tesznek ki a cég energia felhasználásából, de a tervek szerint ez az arány 2021-re 20 százalékra nőhet. A vállalat emellett azt tervezi, hogy földgázra vált és a kapcsolt energiatermelés jegyében teljesen függetlenné teszi magát a fosszilis olajok felhasználásától. A várakozások szerint a SodaStream gyára 2024-re teljesen energiafüggetlenné válik. „Jelenleg is dolgozunk további lépéseken a megújuló energiaforrások széleskörűbb alkalmazása terén. Felelős márkaként elkötelezettek vagyunk azért a bolygóért, amelyet lényegében unokáiktól kaptunk kölcsön” – tette hozzá Eyal Shohat, a SodaStream ügyvezető igazgatója.

A Föld Napja alkalmából a SodaStream ma egy olyan videót tett közzé, amely a koronavírus miatti otthonmaradást népszerűsíti. „Amellett, hogy most egy kihívásokkal teli időszakon megyünk keresztül, bízom benne, hogy a Covid-19 vírust egyszer magunk mögött hagyhatjuk. És akkor emlékezni fogunk arra, hogy sokkal jobban kell figyelnünk arra, hogy vigyázzunk a Földre, amin élünk” – figyelmeztetett Eyal Shohat, a SodaStream elnöke.

https://www.youtube.com/watch?v=_gM4ybBTp60