Kalciumtartalmú ásványvizek (> 150 mg/l)

Kalcium szükséges a normál csontozat és fogazat fenntartásához, de szerepe van az izomműködésben, véralvadásban, részt vesz az ingerület-átvitelben, különböző membránok épségének fenntartásában, egyes enzimek (pl. emésztőenzimek) működésében (8, 9).

A legújabb kutatások eredményei alapján az ásványvizekben megtalálható kalcium jó biológiai hasznosulású, ezért a nagy (min. 150 mg/liter) kalciumtartalmú ásványvizek rendszeres fogyasztása szintén hozzájárul a napi kalciumszükséglet fedezéséhez (10, 11).

Az egészséges felnőtt lakosság számára az OKOSTÁNYÉR® ajánlása alapján napi fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt, mely jól hasznosuló formában biztosítja a napi kalciumigény nagy részét. További források lehetnek még például a száraz hüvelyesek, bizonyos zöldségek (például a brokkoli és kelkáposzta), olajos magvak. A különböző források energiatartalmát is érdemes figyelembe venni az étrendbe illesztéskor. A sovány tejtermékek, zöldségek alacsonyabb energiatartalommal rendelkeznek, az ásványvizek energiamentesek.

A normális csonttömeg kifejlődéséhez, valamint megőrzéséhez mindenkinek figyelnie kell az elegendő kalciumbevitelre, de a serdülőknek, időseknek, várandósoknak és szoptató édesanyáknak kifejezetten, hiszen ezen csoportoknak nagyobb a kalciumszükséglete.

Példák magas kalciumtartalmú ásványvizekre: Theodora Kékkúti, Balfi Classic, Visegrádi

A napokban megjelent cikkekben szereplő ásványvizek néhány jellemző ásványianyag-tartalma


Kalcium mg/lMagnézium mg/lKálium mg/lNátrium mg/l
Balfi Classic21665,712,8173
Lillafüredi7517,8n.a19,4
Magnesia37,4170n.a6,17
NaturAqua8241n.a18
Óbudai Gyémánt9138n.a11
Theodora Kékkúti2805712,937
Visegrádi15757,88,758,9
Vivien8146,51,13,4

Forrás: saját szerkesztés

A természetes ásványvizek jó választást jelentenek a mindennapi folyadékszükséglet kielégítésére, fogyasztásukhoz különböző egészségügyi előnyök is társulnak az ásványi anyag összetételüktől függően. A termékek címkéin feltüntetett ásványianyag-tartalmakat mindig vegyük figyelembe az étrendbe illesztésükkor.

Felhasznált irodalom

  1. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. 2010. Elérhető: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1459) (2020.06.14.)
  2. European Hydration Institute. Hydration. The importance of hydration. Elérhető: https://www.europeanhydrationinstitute.org/hydration (2020.06.14.)
  3. European Hydration Institute. Hydration and Diet. Elérhető: https://www.europeanhydrationinstitute.org/hydration_and_diet/ (2020.06.14.)
  4. Littlejohns T. et al. Fluid Intake and Dietary Factors and the Risk of Incident Kidney Stones in UK Biobank: A Population-based Prospective Cohort Study. 2019. DOI: 10.1016/j.euf.2019.05.002
  5. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ). Ásványvizeink Elérhető: https://asvanyvizek.hu/mit-kell-tudni-az-asvanyvizrol/asvanyvizeink/ (2020.06.14.)
  6. 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól. Elérhető: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400065.fvm (2020.06.14.)
  7. Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. Mit kell tudni az ásványvízről? Elérhető: https://asvanyvizek.hu/mit-kell-tudni-az-asvanyvizrol/ (2020.06.24.)
  8. A BIZOTTSÁG 432/2012/EU RENDELETE a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról 2012.
  9. Rodler I, Új tápanyagtáblázat. 2005
  10. Greupner T., Schneider I., et al. Calcium Bioavailability from Mineral Waters with Different Mineralization in Comparison to Milk and a Supplement. 2017
  11. Vannucci L., Fossi C., et al. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018. doi: 10.3390/nu10121930
  12. Schneider I., Greupner T., and Hahn A. Magnesium bioavailability from mineral waters with different mineralization levels in comparison to bread and a supplement. Food Nutr Res. 2017
  13. Quattrini S., Pampaloni B., and Luisa Brandi M. Natural mineral waters: chemical characteristics and health effects. Clin Cases Miner Bone Metab. 2016 Sep-Dec; 13(3): 173–180. doi: 10.11138/ccmbm/2016.13.3.173
  14. Jiang L., et al. Magnesium Levels in Drinking Water and Coronary Heart Disease Mortality Risk: A Meta-Analysis. 2016. doi: 10.3390/nu8010005
  15. Zhang X., et al. Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials. 2016
  16. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Táplálkozási Akadémia Hírlevél 10. évfolyam 9. szám 2017. Elérhető: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2015/12/Taplalkozasi_Akademia_2017_09_Fuszerek_170929.pdf (2020.06.24.)
  17. World Health Organization. Salt reduction. 2020. Elérhető: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction (2020.06.24.)