Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Magnéziumtartalmú ásványvizek (> 50 mg/l)

Posted on 2020-07-062020-07-05 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook 50 mg/l)"> Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Az elegendő magnéziumbevitel hozzájárul az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. A magnézium részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, az egészséges csontozat és fogazat fenntartásában (8).

Új vizsgálatok eredményei alapján a magnézium felszívódása, hasznosulása jó hatásfokú az ásványvizekből (12).

A magas magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztása hasznos lehet menstruációs problémák (pl. premenstruációs szindróma) enyhítésében, változókor utáni csontritkulás megelőzésében (13). Egy metaanalízis eredményei azt mutatják, hogy az európai népességben (különösen a skandináv lakosságban) az ivóvíz magas magnéziumszintje csökkentheti a szívkoszorúér-betegség halálozásának kockázatát (14).

Egy 34 vizsgálat eredményeit összegző metaanalízisben a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magnézium pótlásának vérnyomáscsökkentő szerepe van (15).

Jó magnéziumforrásaink például: teljes értékű/teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hüvelyesek, zöldségek (pl. cékla, zöldborsó, paraj).

Példák magas magnéziumtartalmú ásványvizekre: Magnesia, Theodora Kékkúti, Visegrádi

A napokban megjelent cikkekben szereplő ásványvizek néhány jellemző ásványianyag-tartalma


Kalcium mg/lMagnézium mg/lKálium mg/lNátrium mg/l
Balfi Classic21665,712,8173
Lillafüredi7517,8n.a19,4
Magnesia37,4170n.a6,17
NaturAqua8241n.a18
Óbudai Gyémánt9138n.a11
Theodora Kékkúti2805712,937
Visegrádi15757,88,758,9
Vivien8146,51,13,4

Forrás: saját szerkesztés

A természetes ásványvizek jó választást jelentenek a mindennapi folyadékszükséglet kielégítésére, fogyasztásukhoz különböző egészségügyi előnyök is társulnak az ásványi anyag összetételüktől függően. A termékek címkéin feltüntetett ásványianyag-tartalmakat mindig vegyük figyelembe az étrendbe illesztésükkor.

Felhasznált irodalom

  1. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. 2010. Elérhető: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1459) (2020.06.14.)
  2. European Hydration Institute. Hydration. The importance of hydration. Elérhető: https://www.europeanhydrationinstitute.org/hydration (2020.06.14.)
  3. European Hydration Institute. Hydration and Diet. Elérhető: https://www.europeanhydrationinstitute.org/hydration_and_diet/ (2020.06.14.)
  4. Littlejohns T. et al. Fluid Intake and Dietary Factors and the Risk of Incident Kidney Stones in UK Biobank: A Population-based Prospective Cohort Study. 2019. DOI: 10.1016/j.euf.2019.05.002
  5. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ). Ásványvizeink Elérhető: https://asvanyvizek.hu/mit-kell-tudni-az-asvanyvizrol/asvanyvizeink/ (2020.06.14.)
  6. 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól. Elérhető: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400065.fvm (2020.06.14.)
  7. Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. Mit kell tudni az ásványvízről? Elérhető: https://asvanyvizek.hu/mit-kell-tudni-az-asvanyvizrol/ (2020.06.24.)
  8. A BIZOTTSÁG 432/2012/EU RENDELETE a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról 2012.
  9. Rodler I, Új tápanyagtáblázat. 2005
  10. Greupner T., Schneider I., et al. Calcium Bioavailability from Mineral Waters with Different Mineralization in Comparison to Milk and a Supplement. 2017
  11. Vannucci L., Fossi C., et al. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018. doi: 10.3390/nu10121930
  12. Schneider I., Greupner T., and Hahn A. Magnesium bioavailability from mineral waters with different mineralization levels in comparison to bread and a supplement. Food Nutr Res. 2017
  13. Quattrini S., Pampaloni B., and Luisa Brandi M. Natural mineral waters: chemical characteristics and health effects. Clin Cases Miner Bone Metab. 2016 Sep-Dec; 13(3): 173–180. doi: 10.11138/ccmbm/2016.13.3.173
  14. Jiang L., et al. Magnesium Levels in Drinking Water and Coronary Heart Disease Mortality Risk: A Meta-Analysis. 2016. doi: 10.3390/nu8010005
  15. Zhang X., et al. Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials. 2016
  16. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Táplálkozási Akadémia Hírlevél 10. évfolyam 9. szám 2017. Elérhető: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2015/12/Taplalkozasi_Akademia_2017_09_Fuszerek_170929.pdf (2020.06.24.)
  17. World Health Organization. Salt reduction. 2020. Elérhető: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction (2020.06.24.)

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook 50 mg/l)"> Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:ajánlott folyadékbevitel, általános folyadékbevitel, ásványvíz, ásványvíz készlet, ásványvíz-lelőhely, cink, EFSA, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, fluor, folyadékbevitel, foszfor, hidratáció, jód, kalcium, kalciumtartalmú, kalciumtartalmú ásványvizek, kálium, készlet, klór, magnézium, magnéziumtartalom, megfelelő hidratáció, napi folyadékbevitel, nátrium, szilícium, természetes, természetes ásványvíz, vas

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Kalciumtartalmú ásványvizek (> 150 mg/l)
Next Post: Csaknem 236 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból egy szabolcsi élelmiszer-vállalkozásnál

Kapcsolódó anyagaink

  • Nyugodtan alhatunk, 2019 bizonyított Gasztropress
  • Lazíts! Mojító Gasztropress
  • Hogy, mi?! Az élelmiszerek növelték az inflációt februárban Gasztropress
  • Fűszerköményt hívott vissza a Penny Market Gasztropress
  • Magyarországon több mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el az emberek évente Gasztropress
  • Idén is a Platán Gourmet a legjobb vidéki éttermek listájának élén Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Felfrissült a rendőrmotor-állomány
  • A Mercedes-Benz egyesíti a kisteherautók bérlését az autó- és lakóautó-kölcsönzéssel
  • Neuville győzelme a Szardínia-ralin, 45. a magyar kettős
  • A Debrecen Drive kiemelt partnere volt a BMW Group Gyár Debrecen
  • Egymilliós járművezetői bónusz a BKV-nál
  • #magvetőakönyvhéten
  • Ismét sikerrel zárult az idei Bridge to Benefits Mesterkurzus
  • Már az adat sem a régi, avagy újfajta védelem kell az egyre szaporodó információknak
  • A LEGO Group a női futball sztárjaival együttműködve inspirálja a gyerekeket a megállíthatatlan játékra
  • Miért veszélyesek a szürke- és fekete importból származó klímák?
  • A három szabadedzés és az időmérő után a futamot is behúzta Verstappen
  • Van képünk hozzá (23.06.04.) –  Toyota Yaris
  • Verstappen az időmérőt is simán behúzta
  • Verstappené a harmadik is
  • Kezdődjön a játék! Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS
  • A sikeres tesztidőszak után újabb kétszáz budapesti kukára kerül fedő a madarak miatt
  • Kiiktatta irányítóját egy MI-vezérelt drón egy teszt során
  • Újabb kategóriában ért el elsöprő tesztgyőzelmet a Cybex
  • Hosszú szünet után folytatódik a gravitációs hullámok tesztelése/megfigyelése
  • Több mint 50 ráktípust kimutató vérvizsgálatot teszteltek biztató eredményekkel
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Három gyerek mellett fogyott le egy magyar édesanya az applikációnak köszönhetően Gasztropress
  • Michelin Guide ajánlást kapott az Avalon Ristorante Gasztropress
  • Jön a Táplálkozás és Hidratáció Hete Gasztropress
  • Pff… Vegánoknak is érdekes lehet az új hentesvetélkedő Gasztropress
  • Mautner Zsófi főzelékeit ízlelgette a világhírű séf Gasztropress
  • A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat Gasztropress
  • Cukorszünet Gasztropress
  • A BiOrganik Kft. visszahívta Naturmind fekete szezámmagját Kinekeszelma

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.