Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

A természetes ásványvizekre vonatkozó állítások és feltételeik

Posted on 2020-07-042020-07-03 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Csekély ásványianyag-tartalmúÁsványianyag-tartalom, szárazanyag-tartalom alapján számítva, kevesebb, mint 500 mg/l
Nagyon csekély ásványianyag-tartalmúÁsványianyag-tartalom, szárazanyag-tartalom alapján számítva, kevesebb, mint 50 mg/l
Ásványi anyagban gazdagÁsványianyag-tartalom, szárazanyag-tartalom alapján számítva, több, mint 1500 mg/l
Hidrogén-karbonát tartalmúHidrogén-karbonát-tartalom több, mint 600 mg/l
Szulfát-tartalmúSzulfáttartalom több, mint 200 mg/l
Klorid-tartalmúKloridtartalom több, mint 200 mg/l
Kalcium-tartalmúKalciumtartalom több, mint 150 mg/l
Magnézium-tartalmúMagnéziumtartalom több, mint 50 mg/l
Fluorid-tartalmúFluoridtartalom több, mint 1 mg/l
VastartalmúKétértékű vastartalom több, mint 1 mg/l
SavasSzabad szén-dioxid-tartalom több, mint 250 mg/l
Nátrium-tartalmúNátriumtartalom több, mint 200 mg/l
Alkalmas nátrium-szegény diétáhozNátriumtartalom kevesebb, mint 20 mg/l

Forrás: 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet

Felhasznált irodalom

  1. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. 2010. Elérhető: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1459) (2020.06.14.)
  2. European Hydration Institute. Hydration. The importance of hydration. Elérhető: https://www.europeanhydrationinstitute.org/hydration (2020.06.14.)
  3. European Hydration Institute. Hydration and Diet. Elérhető: https://www.europeanhydrationinstitute.org/hydration_and_diet/ (2020.06.14.)
  4. Littlejohns T. et al. Fluid Intake and Dietary Factors and the Risk of Incident Kidney Stones in UK Biobank: A Population-based Prospective Cohort Study. 2019. DOI: 10.1016/j.euf.2019.05.002
  5. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ). Ásványvizeink Elérhető: https://asvanyvizek.hu/mit-kell-tudni-az-asvanyvizrol/asvanyvizeink/ (2020.06.14.)
  6. 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól. Elérhető: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400065.fvm (2020.06.14.)
  7. Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. Mit kell tudni az ásványvízről? Elérhető: https://asvanyvizek.hu/mit-kell-tudni-az-asvanyvizrol/ (2020.06.24.)
  8. A BIZOTTSÁG 432/2012/EU RENDELETE a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról 2012.
  9. Rodler I, Új tápanyagtáblázat. 2005
  10. Greupner T., Schneider I., et al. Calcium Bioavailability from Mineral Waters with Different Mineralization in Comparison to Milk and a Supplement. 2017
  11. Vannucci L., Fossi C., et al. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018. doi: 10.3390/nu10121930
  12. Schneider I., Greupner T., and Hahn A. Magnesium bioavailability from mineral waters with different mineralization levels in comparison to bread and a supplement. Food Nutr Res. 2017
  13. Quattrini S., Pampaloni B., and Luisa Brandi M. Natural mineral waters: chemical characteristics and health effects. Clin Cases Miner Bone Metab. 2016 Sep-Dec; 13(3): 173–180. doi: 10.11138/ccmbm/2016.13.3.173
  14. Jiang L., et al. Magnesium Levels in Drinking Water and Coronary Heart Disease Mortality Risk: A Meta-Analysis. 2016. doi: 10.3390/nu8010005
  15. Zhang X., et al. Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials. 2016
  16. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Táplálkozási Akadémia Hírlevél 10. évfolyam 9. szám 2017. Elérhető: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2015/12/Taplalkozasi_Akademia_2017_09_Fuszerek_170929.pdf (2020.06.24.)
  17. World Health Organization. Salt reduction. 2020. Elérhető: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction (2020.06.24.)

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:ajánlott folyadékbevitel, általános folyadékbevitel, ásványvíz, ásványvíz készlet, ásványvíz-lelőhely, cink, EFSA, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, fluor, folyadékbevitel, foszfor, hidratáció, jód, kalcium, kálium, készlet, klór, magnézium, megfelelő hidratáció, napi folyadékbevitel, nátrium, szilícium, természetes, természetes ásványvíz, vas

Bejegyzés navigáció

Previous Post: A francia Lactalis bezárja két romániai üzemét
Next Post: Kalciumtartalmú ásványvizek (> 150 mg/l)

Kapcsolódó anyagaink

  • A Coop vásárlói ismét buzdíthatják a tokiói olimpia magyar résztvevőit Gasztropress
  • Útra kelt a Magyar Pizzaválogatott a Pizza Világbajnokságra Gasztropress
  • Az élelmiszerárakat érintette leginkább a “magyar gazdaság dübörgése” Gasztropress
  • A megfelelő konyhai higiénia csökkenti a fertőzés kockázatát Gasztropress
  • Megnyitott a balatonfüredi borhetek Gasztropress
  • A jazz-hez semmi közük, de még egy bőrt le lehet húzni róluk! Rick Astley és a The Jacksons is fellép a nyolcadik Paloznaki Jazzpikniken Gasztropress
2023. május
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« ápr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Egy amerikai Toyota-kereskedő több mint 152 ezer dollárt kér egy GR Corolla Morizo Editionért
  • Előbb visszakapták a gyalogosok a Lánchíd pesti oldalánál lévő járdákat
  • A LEVC frissített akkumulátort fejlesztett a TX és a VN5 számára
  • A Magyar Suzuki felmért
  • Országos szemétgyűjtési akcióhetet szervez a Magyar Közút
  • Már Magyarországon is kapható a HUAWEI P60 Pro
  • Felesleges már árzuhanásra várni
  • A TP Vision és az FC Barcelona több évre szóló megállapodást kötött
  • Psoriasis és társbetegségei
  • Megjelent Steigervald Krisztián új könyve, a Generációk harca a figyelemért
  • Az Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® csapatáról
  • Van képünk hozzá (23.05.29.) –  Ssangyong Rexton
  • A Honda részvétele az F1-es versenyeken
  • Verstappen behúzta a Monacói Nagydíjat
  • Van képünk hozzá (23.05.28.) –  Suzuki Jimny 5 Door
  • Az interaktív vizsga számítógépen végezhető teszt jellegű feladatsorokat jelent
  • Új szuperbaktérium-ölő antibiotikumot fedeztek fel tesztelés közben
  • Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken
  • Új új biológiai fegyverek tesztelése volt a cél
  • Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta tesztprogramban
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Anita és Sanyi a Mazda 6-os jubileumi kiadásával is megismerkedett
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Elsőként a Mazda CX-5-ben
  • Mazda 6 20 TH Anniversary
  • Mostantól már Tatán és Esztergomban is ehetünk méregdrágán tányérdíszítést Gasztropress
  • Ideje megismerkedni a bisztronómiával Gasztropress
  • Az Aldi kivon a forgalomból egy tonhalas szendvicset Gasztropress
  • Az Andrássy úton kóstolhatjuk meg a fúziós székely konyha remekeit Gasztropress
  • Ne főzz külön mindenkinek, használd inkább az egységes alapanyagrendszert! Gasztropress
  • Túrós csusza alagút Gasztropress
  • Az élelmiszerjelölés evolúciója Gasztropress
  • Túrómousse eperrel Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.