Amit a mézről tudni illene
A különféle mézfajták
A mézek csoportosítása különböző szempontok szerint:
Eredet szerint | |
Virágméz (nektárméz) | A növények nektárjából származó méz. Amennyiben különféle virágokból származó mézek keverednek, vegyes virágmézről beszélünk. |
Édesharmatméz (mézharmatméz) | Főképpen a növényi nedvet szívó rovarok által (Hemiptera) az élő növényi részek kiválasztott anyagából vagy nedvéből nyert méz. Ha a méz legnagyobbrészt mézharmatból készül, akkor mézharmatméz vagy erdei méz lesz az eredmény. |
Előállítási és/vagy megjelenési mód szerint | |
Lépesméz | A méhek által újonnan épített, még a szűzlépek sejtjeiben vagy kizárólag méhviaszalapú műlépre épített, szűzlépben tárolt és lefedett sejteket tartalmazó egész lépben vagy léprészekben értékesített méz. |
Darabolt lépesméz | Egy vagy több lépdarabot tartalmazó méz. |
Csorgatott méz | A fiasítástól[1] mentes lépekből, azok felnyitása után kicsurgatással nyert méz. |
Pergetett méz | A fiasítástól mentes lépekből centrifugálással nyert méz. |
Sajtolt méz | Fiasítástól mentes lépek sajtolásával, 45 °C-ot meg nem haladó mérsékelt hő alkalmazásával vagy anélkül nyert méz. |
Filtrált méz | Olyan méz, amelyből az idegen szerves és szervetlen anyagokat olyan szűrési módszerrel távolítják el, amely a méz virágportartalmának jelentős csökkenését eredményezi. |
- sz. táblázat: A mézek főbb típusai (1)
Hazánkban 15–20 mézfajtát állítanak elő. Ezekből mutatunk be néhányat:
A méz neve | Jellegzetességei |
Akácméz | Világos színű, jellemzően akácvirág illatú, nagy gyümölcscukor-tartalma miatt lassabban kristályosodik. Italok és sütemények nagyszerű ízesítője. |
Hársméz | Barnás árnyalatú, jellegzetes illatú, nehezebben kristályosodik. Sütéshez-főzéshez kesernyés íze miatt nem ajánlott, ami hő hatására tovább erősödik. |
Napraforgóméz | Színe aranysárga, aromás ízű, kissé kesernyés-savanykás. Sütemények, például mézeskalács ízesítésére kiváló. |
Repceméz | Sárga színű, gyorsan kristályosodik, ekkor színe fehérré változik. Kevésbé savas. |
Selyemfűméz | Édeskésen fűszeres illatú, vanília aromás ízű, kb. két év után kezd kristályosodni. Jellegzetes íze miatt fogyasztható önmagában, adható gyümölcsök mellé, zöldségből készült salátákhoz, lehet húspác ízesítője is. Azonos színe és állaga miatt akácmézzel jól kombinálható. Hungarikumnak számít. |
Vegyes virágméz | Színe a világostól a sötétig változhat, gyorsan kristályosodik. |
- sz. táblázat: A Magyarországon előforduló leggyakoribb mézek (2)
A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!