Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

A jó bacon ismérvei

Ezen szempontok szerint érdemes vásárolni

Kevés annyira sokoldalúan felhasználható és népszerű hozzávalót tudnánk mondani, mint a bacon, ami húsokhoz, zöldségekhez, levesekhez, sőt, akár desszertekhez is illik. Bármennyire is imádjuk a bacont, nem mindegy, milyen fajtát választunk a boltban, ugyanis egy gyenge minőségű baconből a legjobb séf sem tud ízletes ételeket készíteni. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami alapján eldönthető, valóban jó minőségű bacont rakunk-e a bevásárlókocsinkba.

Érdemes azzal kezdeni, hogy megnézzük, pontosan mi is a bacon. Először is különböztessük meg a bacont (császár szalonnát) és a szalonnát. Utóbbi a sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet jelenti, amit árulhatnak bőrrel és bőr nélkül is. A boltokban létezhet ízesített (például a páclének köszönhetően fokhagymás vagy paprikás) változata is. Cikkünk főszereplője, a bacon ezzel szemben sertés oldalszalonnából készült, bőr nélküli és vékonyabb szeletelésű. A húst vagy füstöléssel, vagy főzéssel és füstöléssel tartósítják, de nem mindegy, hogy hogyan.

„A valóban minőségi baconöket többnyire bükkfán füstölik és sózással tartósítják” – tudtuk meg Kovács Pétertől, a Tamás-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától, mely kft. készíti például a Gierlinger termékeket, melyek között prémium minőségű bacont is találni.

Mit érdemes megfigyelni a csomagoláson?

Az, hogy a baconszelet mennyire zsíros, egészen könnyen, ránézésre megállapítható. A baconszakértők, mint például Kovács Péter, szerint ideális esetben a bacon zsíros része nem vastagabb másfél centinél. Nemcsak a zsírossága, hanem a színe is könnyen megállapítható a laikusoknak is, itt azonban nincs „jó vagy rossz színű bacon.”

A sertés fajtájától, takarmányától, a vágás, sőt, még a feldolgozás módjától is változhat a hús színe és természetesen az íze is. Fontos, hogy a bacon csak sertéshúsból készülhet, és minél magasabb az áru hústartalma, annál jobb minőségű termékről van szó. Amire azonban érdemes odafigyelni, az az összevetők listája. Minél több tétel szerepel ugyanis ezen a listán, annál kevésbé ajánljuk, hogy megvásárold. Egy jó bacont nem színezik, nem adnak hozzá felesleges adalékanyagokat – így azokat fel sem kell tüntetni a csomagoláson. Egy összetevővel azonban biztosan találkozni fogunk a címkén, ez pedig a só, amivel tartósítják a húst.

Van cukor a baconben?

Első blikkre talán furcsán hangozgat a kérdés, pedig nagyon is jogos. Sőt, nemcsak a cukor, hanem a dextróz és a maltrodextrin szavakat is érdemes keresni a címkén, melyek hozzáadott cukrokat jelentenek, de az is lehet, hogy fruktózzal, melasszal vagy mézzel kezelik a bacont. Ha jól választunk, olyan terméket teszünk a kosarunkba, ami cukor és édesítőszer mentes.

„Baconjeink a feldolgozás során már nem találkoznak fehér vagy barna cukorral vagy mézzel. A tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot. Nincsenek ízfokozók, nem tartalmaz nátrium glütamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők sem. Helyettük tavaly óta bekerült a hozzáadott antioxidáns is az összetevők közé, ami egészségesebbé teszi a Gierlinger Premium Bacontt” – tudtuk meg Kovács Pétertől.