Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ne együk meg a jövőnket!

A fenntartható táplálkozással foglalkozik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Ma van az Élelmezés világnapja, amelynek kapcsán nem megkerülhető a fenntartható táplálkozás kérdése. Ma már az étkezés egészségre gyakorolt hatása mellett azzal is foglalkozni kell, hogy az étrendünk, illetve az élelmiszerek előállítása és csomagolása milyen terhet ró a környezetünkre. A dietetikusok, táplálkozástudományi szakemberek feladata az is, hogy körültekintően és szakmai alapon ítéljenek meg minden olyan új étrendet vagy élelmiszert, amelyet a környezeti szempontok figyelembevételével alakítanak ki.

A jó hír az, hogy a dietetikusok szerint a helyes táplálkozás alapelvei, amelyet hazánkban az OKOSTÁNYÉR® foglal össze, egyáltalán nem állnak ellentétben a fenntarthatósággal, sőt! A táplálkozási ajánlás alapján egészségünk szempontjából is előnyös, ha napi ételeink nagy részét növényi alapanyagok: zöldségek, gabonák, gyümölcsök teszik ki, azonban az állati eredetű fehérjeforrásoknak, húsoknak, halaknak, tojásnak, tejnek és tejtermékeknek is szerepelniük kell az étrendünkben, igaz, kisebb arányban. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) alapján a magyar lakosság táplálkozása azonban jelentősen eltér a hazai ajánlásban megfogalmazott elvektől és arányoktól, pedig, ha az OKOSTÁNYÉR® ajánlásait követnénk, az nem csak az egészségünk szempontjából lenne kedvező, hanem körülbelül a harmadával csökkentené étrendünk ökológiai lábnyomát is!

Az OKOSTÁNYÉR napi négy adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja, ebből legalább egyet nyersen és frissen kéne megenni. A magyar táplálkozási ajánlás a hüvelyeseket és a dióféléket is ebbe a csoportba sorolja és ezeknek a rendszeres fogyasztására is buzdít. Fontos, hogy helyi és szezonális termékeket válasszunk, nem csak azért, mert táplálkozás-élettani szempontból is jelentősége van annak, hogy mi és mikor terem a környezetünkben, hanem azért is, mert a friss, helyi termékek fogyasztásával is kíméljük a környezetünket, például a szállítási távolságok rövidülésével.

Sokféle táplálkozási trend terjed manapság, amelyek egy részénél kifejezetten a környezettudatosság és az etikai szempontok játsszák a főszerepet. A kiegyensúlyozott és fenntartható étrendek egyike az ún. flexitáriánus étrend, ami alapvetően vegyes, változatos alapanyagokat használ, nincs a diétában tiltott étel, de a húsok mennyiségét az étrend követői csökkentik, alkalmanként más állati vagy növényi alternatívákkal helyettesítik, akár egészségük megóvása, akár a fenntarthatóság jegyében.

Egy biztos, a Földünk népessége növekszik, ma 7,8 milliárdan vagyunk, 2050-re várhatóan 9,8 milliárdan leszünk. Enni pedig kell! A megkerülhetetlen kérdés csak az, hogy hogyan, hogy az egészségünknek és a környezetünknek se ártsunk vele. Ebben pedig érdemes a táplálkozástudomány szakembereire, a dietetikusokra hallgatnunk, mielőtt valami új dologra térnénk át az étkezésünkben.

Pár tipp az egészséges és környezettudatos táplálkozáshoz:

  • táplálékunk felét zöldségek és gyümölcsök tegyék ki
  • együnk napi 4 adagot belőlük, ebből egyszer nyersen
  • válasszuk a helyi és szezonális termékeket
  • csökkentsük az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, de ügyeljünk a megfelelő fehérjefogyasztásra
  • iktassunk be hetente egy-két húsmentes napot
  • étkezzünk változatosan és kerüljük a szélsőségeket
  • válasszuk a környezettudatos csomagolású termékeket
  • csökkentsük az élelmiszerpazarlást