Hatalmas sikert aratott Lázár Chef szervezésében az első Piaggio Pizzakészítő Bajnokság
2023. május 5-6. között, több mint 20 versenyző részvételével került megrendezésre a Piaggio Pizzakészítő Bajnokság a Tavaszi Food Truck Show keretein belül Budapesten, a Kincsem Parkban.
A rendezvény ötletgazdája és főszervezője Kovács Lázár (Lázár Chef), aki duó kategóriában tavaly Damu Lászlóval közösen a 7. helyezést érte el, idén Takács Márkkal a 13. helyen végeztek, ezzel a magyar mezőnyben a legelőkelőbb helyezést megszerezve.
„A hazai bajnokság célja a fiatal pizzaszakácsok támogatása, fejlődésének elősegítése a versenyzésen keresztül. Bizonyítási és rutinszerzési lehetőséget és motivációt nyújtva azoknak, akik még nem tudnak elindulni a világbajnokságon.” – mondta Lázár Chef.
Az 1.000.000 Ft összdíjazású egyfordulós versenyen Magyarország legszebb és legfinomabb pizzájának készítőjét kereste a zsűri.
A versenyzőknek a versenyhelyszínen biztosított munkaállomáson, 15 perc alatt, önállóan, a versenyző által hozott, 250 g-os pizzatésztából és feltétből kellett minél kerekebb és minél ízletesebb pizzát készíteni. A tészták súlya egy Thermomix készülékben kerültek lemérésre, a pizzák pedig egy elektromos Cozze 17 pizzakemencében kerültek megsütésre a szakmai zsűri, a sajtó és a verseny közönsége előtt.
A konyhai zsűri tagjai:
Damu László
Forni di Napoli főszakácsa és a László Damu Pizza Art Napoletana oldal tulajdonosa, 20 éve van a szakmában, számára a pizza életforma.
Pomázi Péter
Pizzeria Nella Valle társtulajdonosa, pizzaszakács, a tradicionális nápolyi vonalat képviseli, egy kis gourmet-val.
A kóstoló zsűri tagjai:
Simon Zoltán
A Pizza Accademia, az ország első pizzasütő iskolájának vezetője.
Stefano Favaro
Motorsport manager, Talmácsi Gábor egykori menedzsere, nagyon szereti a pizzát és természetesen a gourmet finomságokat.
Simon Dániel
A Fermento Pizzéria társtulajdonosa, 5 éve készít pizzákat.
Paduradu Alexandru
Del Capo Pizzéria Napoletana tulajdonosa, séfe Szegeden. Nápolyban tanult, dolgozott 8 évig, hivatalos oktató, 21 éve foglalkozik pizzával.
Mák Tamás
Trattoria Pomo D’oro pizzamestere, canotto pizza specialista, több mint 20 éve „rabja a gluténhálónak”.
Takács Márk
Circo Pizza tulajdonosa, 15 éve készít pizzákat.
Dömők Zsolt
La Piccola Napoli Pizzéria kreatív séfje, 20 éve van a „gluténháló fogságában”.
Antonio Gambadoro
Az Okay Italia egyik tulajdonosa, születése óta a pizzák és pasták világában él.
Rádiós műsorvezető, vak guinness-rekorder, a 2023-as pármai világbajnokság duó kategóriájának 44. helyezettje.
A verseny szórakoztató és látványos volt. A kiváló hangulatról Kaszás Géza, mint a rendezvény házigazdája gondoskodott, Apró séf pedig a pizzatésztát bűvölte akrobatikus pizza show keretében. A versenyen a várakozásokat messze felülmúlva szebbnél szebb és finomabbnál finomabb versenymunkák születtek.
Legtöbb pontot elérő versenyző:
I. helyezett: Szabó Sándor
II. helyezett: Suszter Attila
III. helyezett: Bóka András
Legfinomabb pizza készítője:
I. helyezett: Baczka György
II. helyezett: Szabó Sándor
III. helyezett: Czirják György
Legszebb pizza alkotója:
I. helyezett: Szabó Sándor
II. helyezett: Suszter Attila
III. helyezett: Horváth Dominik
A verseny I. helyezettje, Szabó Sándor debreceni pizzaszakács. Azért választotta ezt a szakmát, hogy másoknak is örömet szerezhessen azzal, amit alkot. Eleinte street food éttermekben dolgozott, később pedig a la carte szakács lett. Mára már a pizzázás teszi kerekké a napjait. Rengeteg gyakorlás, kísérletezés. A la carte szakácsként és pizzaszakácsként is a „farm to table” koncepció áll hozzá a legközelebb, a versenypizzáján is ez szerepelt, egy kis molekuláris gasztronómiával fűszerezve.
„Versenyek nélkül nincs fejlődés, ez a vendéglátás egészére és természetesen a pizzakészítész művészetére is értendő. Hálás vagyok, hogy összefogott a szakma, és újabb lehetőségeket tudtunk biztosítani a fiatal, feltörekvő pizzaiolok számára is. Kiváltképpen köszönjük főtámogatónknak, a Piaggio City Truck forgalmazójának, a Piaggio Haszongépjárműnek. Minden várakozásunkat felülmúlta a hatalmas érdeklődés, a versenyzők száma, és a versenymunkák színvonala. – mondta Lázár Chef, a rendezvény ötletgazdája és főszervezője – „A terveink szerint a nagyobb városainkba is el fog látogatni a bajnokság, ami folytatódni fog. Helyszínek és időpontok hamarosan. Ami már biztos, hogy a pizzakészítést profin, hivatászszerűen űzők és a hobbi pizzakészítők külön kategóriában fognak versenyezni.”