Karácsonyi menü másképp – ne add fel teljesen a diétádat!

Karácsony és diéta. Ez minden bizonnyal egy olyan párosítás, amellyel kapcsolatban a legtöbben hangosan felnevetnek. Ugyan már! Családi ebédek, vacsorák, trakták, finomabbnál finomabb étkek, sütihegyek – hogy is lehetne már ilyenkor diétázni? Meg hát amúgy is, csak nem fogunk éppen karácsonykor salátaleveleket rágcsálni?

Nos, a jó hír, hogy erre egyáltalán nincs is szükség. Egy-egy különlegesebb karácsonyi fogás igenis lehet változatos és finom, közben pedig simán beilleszthető még egy szigorú diétába is. Nyilván senki ne úgy tervezzen, hogy a legelső, felvezető diéta-szakaszt karácsonykor indítja, de ha már egy ideje a konzultációs diéta segítségével sikerült beállni az egészségesebb étrendre, és meg is indult a fogyás, akkor nyugodtan válasszunk egy-egy ünnepélyesebb étket például Tomán Szabina Egészségesen, Tománosan című szakácskönyvből, vagy a Toman Diet blogoldaláról. Ezek az ételek a fehérjediéta 3-4. szakaszában már szabadon fogyaszthatóak, mindazonáltal kevés kalóriát, viszont sok élelmi rostot, és persze megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaznak. Diétázóként különösen fontos, hogy megtervezzük az étrendünket erre az ünnepi időszakra is, és ehhez igazítsuk a bevásárlólistát. Megsúgjuk, ezek a fogások olyan finomak, hogy bátran készíthetjük az egész családnak is, talán örülni is fognak, hogy kikacsintunk egy kicsit a hagyományos halászlé-töltöttkáposzta-rántotthús háromszögből.

Íme, két remek főétel receptje:

Gesztenyével töltött pulykamell színes lencsesalátával

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 240 g száraz lencse
  • 120 g sárgarépa, felkockázva
  • só, bors, füstölt paprika, zellerzöld, babérlevél
  • 6-8 gerezd fokhagyma, durvára vágva
  • 80 g kaliforniai paprika, felkockázva
  • 3-4 teáskanál citromlé
  • 4 szelet lehártyázott pulykamell
  • 200 g natúr (cukrozatlan) gesztenyemassza
  • 120 g hagyma, felkarikázva

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Közben egy edényben, bő sós vízben feltesszük főni a lencsét, a fokhagyma, a babérlevél és füstölt paprika társaságában.
  3. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd megkenjük a gesztenyemasszával és jó szorosan feltekerjük. Ha szükséges, fogvájóval vagy húskötözővel rögzíthetjük.
  4. A gesztenyével töltött pulykatekercseket a felszeletelt hagymával együtt egy kis sütőzacskóba tesszük. A zacskót a zárószalagjával lezárjuk, hústűvel vagy egyéb eszközzel megszurkáljuk, majd 25 percre előmelegített sütőbe tesszük.
  5. Közben a lencséhez adjuk az apróra kockázott sárgarépát is.
  6. Amikor a lencse kellőképpen megpuhult, leszűrjük, belekeverjük a felaprított zellerleveleket és a felkockázott kaliforniai paprikát. Meglocsoljuk a citromlével.
  7. A pulykatekercseket felvágjuk és a lencsesalátára helyezzük, a vele sült hagymával együtt.

Ha inkább mégis halat választanánk a karácsonyi asztalra, próbáljuk ki az alábbi fogást!

Sült pisztráng blansírozott brokkolival és vajretekkel

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 db (300 g) pisztráng zsigerelve / fő
  • só, bors, olívaolaj, kevés gyömbérpor
  • 1000 g brokkoli, rózsáira szedve
  • 4 nagyobb vajretek (100 g/db)
  • néhány kakukkfűág

Elkészítés:

  1. Egy fazékban vizet forralunk.
  2. A pisztrángot kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Lepikkelyezni nem muszáj, irdalni sem kell, de néhány bevágást ejthetünk rajta. A hasába bedughatunk 1-2 kakukkfűágat, ízlés szerint szórhatunk bele némi gyömbérport is.
  3. A vajretket megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük
  4. Egy kiolajozott grillserpenyőt közepes lángon felhevítünk, majd beletesszük a vajretek-szeletek és a pisztrángot és oldalanként maximum 4-4 percig sütjük. (a reteknek kevesebb idő is elég lehet.
  5. Közben a másik lángon felforralt vizet megsózzuk, beletesszük a megmosott brokkolirózsákat és kb. 3-5 percig főzzük (blansírozzuk.) Ezt követően leszűrjük és borssal ízesítjük. Forrón tálaljuk.