Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ugye nem akarsz hülye pronyó lenni?! Most eláruljuk, miként kell illően bort rendelni az étteremben

olyan étterembe, ahol a finom vacsora mellé érdemes hozzá illő bort rendelni. De hogyan fogjunk hozzá, ha nem vagyunk jártasak a borok világában?

A borválasztásnak fontos szabályai vannak. Ez azt a célt szolgálja, hogy még véletlenül se fussunk bele olyan borba, amely hibás. Mit lehet hiba alatt érteni? Volt-e már olyan tapasztalata, hogy az étteremben már előre felbontott, és abból már más által fogyasztott palackból akartak felszolgálni? Ha a palack tartalmával baj van, akkor azt a vendégnek kell jeleznie.

Milyen bor illik a különböző alkalmakhoz?

Általában elmondható, hogy a borválasztás a férfi feladata az étteremben. Ez alól természetesen vannak kivételes helyzetek, például, ha a társaságban van olyan nő, akinek a szakmája vagy nemzetisége folytán jártasabb a borok területén.

Ha bort fogyasztanánk például a vacsorához, mielőtt ételt választunk, érdemes végiggondolni, hogy milyen árfekvésben keresgéljünk a kínálatból. Esetleg számításba vehető, hogy van-e valamilyen alkalom, és valaki vendégül lát-e minket? Mert ha olyan személy társaságában érkeztünk, aki például születésnapját ünnepli, akkor figyelembe kell venni, ha van kedvenc fajtája, mert nyilván ő fog választani! Ha nincs alkalom, akkor ugorhatunk a következő lépésre.

Válasszunk az ételhez megfelelő bort!

Amikor magunk választunk a borlapról, azért tanácsos kikérni a pincér vagy a sommelier véleményét. Ha az étteremben dolgozik sommelier, akkor nyert ügyünk van, de a pincérek segítségét is lehet kérni. Általában elmondható, hogy fehérborhoz halat, szárnyasokat, salátát érdemes rendelni, rozét a tengeri ételekhez, paradicsomot tartalmazó fogáshoz, vörösbort pedig vörös húsokhoz, nehezebb, teltebb ételekhez válasszunk.

Egy fogás egy fajta bor?

Nem szükségszerű. Ha egynél több bort fogyaszt a sorrendre figyelni kell: fehérbor, rozé, vörösbor, félédes fehér.

Ha lehet, rendeljünk egy egész palackkal!

Jobban járunk, egyrészt anyagilag, másrészt így biztos, hogy előttünk nyitják fel, tehát friss a bor.

Amikor palack bort rendeltünk…

Érdemes ellenőrizni a címkét, mielőtt a pincér felbontja, mert elő szokott fordulni, hogy nem azt kapjuk, amit rendeltünk. Tévedés esetén udvariasan szóljunk.

Kibontás után ellenőrizzük, hogy a bor íze nem dugós-e vagy esetleg oxidált. Mindkét esetben élvezhetetlen lesz a kiválasztott bor, vissza kell küldeni, másik palackot kell nyittatni. A dugós íz és illat erősen penészre, dohra, ázott papírra emlékeztet. Ez nem tesz kárt az egészségben, de élvezhetetlenné teszi a bort. Az oxidált bor esetében a már felbontott palackban lévő maradék bor érintkezett a levegő oxigénjével. A barnásabb színvilág árulkodó lehet, de jellemző, hogy a borok elvesztik a frissességüket, gyümölcsös aromájukat is.