Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Jaj, miért?! “Kajszibarack, a hazai superfood”

Posted on 2019-06-182019-06-18 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Nem csupán finom és egészséges, de megszámlálhatatlan jótékony hatása van és a szépségápolás szuperfegyvere is, mi az? A kajszibarack.

Vitathatatlan népszerűségnek örvendenek a superfoodok, vagyis szuperélelmiszerek. Biztosan sokan belebotlottak már az egyik legdivatosabb kifejezésbe, ami alatt olyan élelmiszereket értünk, amelyek a bennük rejlő kivételes tápanyagoknak köszönhetően jótékony egészségügyi hatással bírnak. Azonban sokkal környezetkímélőbb, ha a hazai szuperélelmiszerek felé fordulunk, és nem olyat vásárolunk, amely a fél világot körbeutazta: július elejétől terem a kajszibarack, ismert néven sárgabarack, aminek az összes pozitív tulajdonságait szinte lehetetlen is felsorolni és teljes egészében felhasználható.

Számos hazai fajtája van ennek a jolly-joker gyümölcsnek, de mind közül a legaromásabb a Boldogkőváralja térségében termő gönci kajszibarack, amely eredetvédett is. A benne lévő aromatika, cukor és sav aránya eredményezi azt, hogy a legjobb lekvárok és pálinkák alapja. Ez a jellegzetes ízű és aromájú, sehol máshol nem termő különlegesség sokak kedvence és egy fesztivált is szentelnek neki, amelyet ezrek látogatnak minden évben: az idei termés pedig kiválónak ígérkezik. „A legideálisabb azonban, ha helyben fel is dolgozzák a barackot, ugyanis nem tűri jól a szállítást. A térség különlegessége a kajszibarack és egyre többen vásárolnak helyi termékeket ős- és kistermelőktől. Jövőre remélhetőleg egy kis üzem is beindul majd és az a tervünk, hogy a gönci barackból készült termékek megkerülhetetlenek legyenek”- meséli Czakó Mónika, a július 6-án megrendezésre kerülő, VIII. Gönci Barack Vigasság főszervezője és a BESTILLO társtulajdonosa.

Milyen jótékony hatásai vannak a kajszibaracknak?

Az egyik legértékesebb gyümölcsünk a sárgabarack. Rengeteg oka van, hogy miért fogyasszuk és érdemes sietni, mert frissen az igazi! Közkedvelt ízét a különleges arányú cukor- és savtartalmának köszönheti. Fogyókúrázóknak is ideális, ugyanis nagyon magas a víztartalma: hidratál és méregtelenít, elenyésző a zsírtartalma és kevés kalóriát tartalmaz. A legújabb kutatások is alátámasztják, hogy mennyire fontos a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása, ugyanis az emésztésben és a bélflóra megfelelő működésében betöltött szerepén túl csökkenti a szívbetegségek, a sztrók és a rák kialakulásának kockázatát. Az emberek többsége pedig sajnos nem fogyaszt elég rostot. A jó hírünk az, hogy a kajszibaracknak magas a rosttartalma.

Ezen felül sok C-vitamin is van benne: természetes antioxidáns, ellenállóbbá teszi az immunrendszert és késlelteti a bőr öregedését. A friss barack karotintartalma a legmagasabb a gyümölcsök között, ami a szervezetben A-vitaminná alakul: már napi 2-3 szem fogyasztása fedezi a napi A-vitamin mennyiséget. Miért is fontos a karotin és ez a vitamin? Amellett, hogy a szem megfelelő működéséhez elengedhetetlen és segíti a látás megőrzését, az immunrendszerre is jótékony hatást gyakorol és a máj méregtelenítő működését is serkenti. Továbbá erősíti a bőrt, a fogakat, a körmöket és a csontrendszert. A sárgabarack gazdag még káliumban, kálciumban és tartalmaz likopint valamint flavonoidokat: ezek az ásványi anyagok megelőzik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos daganatok kialakulását. A barack még érvédő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Mi minden készülhet kajszibarackból?

Ha csak a hasunkra gondolunk, akkor is kimeríthetetlen, mi mindent készíthetünk kajszibarackból: a lekváron, süteményen, pálinkán túl finom leves és gyümölcslé alapja is lehet, a barackmagból pedig lisztet is készítenek. A magbél és a nyers barack a gyerekek kedvence! Az aszalt barack megtartja a tápanyag- és a vitamintartalmát és egész évben fogyasztható, rostanyagokban és ásványi anyagokban gazdag. Arra vigyázzunk csak, hogy nagy az energia- és a gyümölcscukor-, szénhidráttartalma, így cukorbetegnek nem javasolt.

Ahogy már említettük, a szépségipar titkos fegyvere is a kajszibarack: a magőrleményből például  bőrradír is készül.  A héj és a gyümölcshús segíti a bőr regenerációját. Értékes olajat is sajtolnak a barackmagból, amit nem is csak a szépségiparban használnak, de készülhet belőle szappan és salátára is önthetjük: ha maradunk a hidegen sajtolt (tehát nem vegyi úton kivonatolt) barackolaj egészségügyi hatásainál, a pajzsmirigy, a szív és az erek, az immunrendszer, az emésztésünk, a bőrünk és a körmünk is meghálálja. A barackolajat pedig a bőr könnyen, hamar beszívja, így más hatóanyagokat is a szervezetbe juttat, amellett, hogy szuperfegyver a száraz, gyulladt és érzékeny bőr ellen, továbbá regenerálja a sejteket: az öregedésgátlás egyik élharcosa.

www.goncibarack.hu

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:kajszibarack

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Pezsgő Június Nagykóstoló a világ kétszáz pezsgőjével
Next Post: Ugye nem akarsz hülye pronyó lenni?! Most eláruljuk, miként kell illően bort rendelni az étteremben

Kapcsolódó anyagaink

  • Cukkinis pulykamelltekercs Gasztropress
  • Ezeket a kávéfőzőket keresik a magyar vásárlók Gasztropress
  • Kevesebb spárga terem az idén, így is nehéz az értékesítés Gasztropress
  • Mise en place Gasztropress
  • lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza Gasztropress
  • Egy helyen elérhető a SPAR környezettudatos eszközeinek kínálata Gasztropress
2023. május
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« ápr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Országos szemétgyűjtési akcióhetet szervez a Magyar Közút
  • A főbohóc tovább folytatja apja tragikus halálának megbosszulását! – #Karigerikerékpársugárúttá lesznek a metrópótló buszok egykori sávjai
  • A Volvo Trucks új biztonsági rendszereket vezet be teherautóiban
  • Nyirádon a Korda-lányok mentették meg a csapat becsületét
  • Fotókon a Mercedes-EQ EQT
  • A TP Vision és az FC Barcelona több évre szóló megállapodást kötött
  • Psoriasis és társbetegségei
  • Megjelent Steigervald Krisztián új könyve, a Generációk harca a figyelemért
  • Programozható robotokkal a jövő mérnökeiért
  • „Látjuk a jövőt!”
  • Az Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® csapatáról
  • Van képünk hozzá (23.05.29.) –  Ssangyong Rexton
  • A Honda részvétele az F1-es versenyeken
  • Verstappen behúzta a Monacói Nagydíjat
  • Van képünk hozzá (23.05.28.) –  Suzuki Jimny 5 Door
  • Új szuperbaktérium-ölő antibiotikumot fedeztek fel tesztelés közben
  • Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken
  • Új új biológiai fegyverek tesztelése volt a cél
  • Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta tesztprogramban
  • A tesztidőszak tapasztalatai alapján…
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Anita és Sanyi a Mazda 6-os jubileumi kiadásával is megismerkedett
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Elsőként a Mazda CX-5-ben
  • Mazda 6 20 TH Anniversary
  • Kiderült, hogy szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését Gasztropress
  • Rögös túró – a magyar szuperélelmiszer Gasztropress
  • Kárai Dávid kedvenc bisztróreceptje Gasztropress
  • A ketogén diéta legfontosabb szabályai Gasztropress
  • Április 30-ig további folyamatos és jelentős élelmiszer áremelkedésre kell számítanunk! Gasztropress
  • Ideje megismerkedni a bisztronómiával Gasztropress
  • Ne főzz külön mindenkinek, használd inkább az egységes alapanyagrendszert! Gasztropress
  • Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.