Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Mit mutat meg Mautner Zsófi egy világhírű sztárséfnek a magyar vidék gasztronómiájából?

Természetesen a halászlevet és a paprikát

Wolfgang Puck minden kétséget kizáróan egy séflegenda. Maga 90 millió dolláros vagyonával a leggazdagabbnak számító séfek nemzetközi 10-es listáján az előkelő hatodik helyet foglalja el a Chinese Morning Post szerint. Több mint 25 étterme van világszerte. Első európai éttermét Budapesten nyitotta tavaly, azóta pedig rendszeresen látogat hazánkba. Mostani látogatásakor Mautner Zsófi mutatott neki két különleges helyet: egy paprikatermelőt és egy olyan éttermet, ahol a legegyszerűbb receptet követve, de vitathatatlanul az ország lefinomabb halászlevét készítik.

Puck és budapesti Spago éttermének séfje, Szántó István Zsófinak köszönhetően most személyesen is megismerkedhettek a Fajszi Paprika Manufaktúra tulajdonosaival. Az idei Oscar gálát követő partin István is készített magyar ételeket. A paprikát, ami nem volt más, mint a negyedik generáció óta paprikát termesztő Fajszi család paprikája, természetesen Magyarországról vitte magával. A séfek nagyon örültek, hogy személyesen is megismerkedtek a család tagjaival.

„A budapesti étterem nyitása kapcsán kezdtem ismerkedni a magyar alapanyagokkal” – kezdi Wolfgang Puck „Számtalan éttermem van világszerte, sokat utazom, de én magam Los Angelesben élek. Ha számomra kicsit ismeretlen a terep, vagy túlságosan távol vagyok az étteremtől – ilyen Isztambul, Dubai, Szingapúr, Maui vagy akár Budapest – mindig helyi, kiváló séfre bízom a konyhát. Ők tudják, hol vannak jó alapanyagok, hol találjuk a legjobb minőségű termékeket. István mutatta meg nekem először ezt a paprikát. Elbűvölő a család munkája ezen a 30 hektáron. A Duna vizével öntözik a területet, szakértelmük és a végeredmény igazán megkapó, nem csoda, hogy nemzetközi díjakat is nyernek.”

„Amikor adódott a lehetőség, hogy egy nap erejéig én lehetek Wolfgang Puck idegenvezetője, ez a két dolog jutott eszembe: halászlé és paprika” – meséli Zsófi. „Egy olyan sztárséf, mint ő, nagyon sok helyen megfordul. Az ilyen találkozások alkalmával inkább valami autentikus részt fontos megmutatni a kultúránkból. Érsekcsanádon bográcsban készítik a halászlevelet, nem véletlenül lett külföldi séfek zarándokhelye is a RévCsárda. A magyar gasztronómia az elmúlt 15 évben igazi átalakuláson megy át. Keressük a magyar ételek helyét, hogyan tud a hagyomány is megjelenni, de a 21. századnak megfelelő korszerű köntösbe bújni. Ha legközelebb is tudunk találkozni majd Wolfganggal, a főzelékekkel fogom őt megismertetni. Ezek a zöldségalapú ételek a korszak vega, vegán trendjeinek tökéletesen megfelelnek, mégis egy igazi hagyományos eleme hazánk gasztrokultúrájának.”

Wolfgang Puck minden magyarországi útja kapcsán igyekszik helyi termelőkkel is megismerkedni, amellett, hogy a Fővám téri piacon is van néhány stand, ahol ilyenkor rendszeresen megfordul. Járt már Etyeken, Árpás László ’Sonkamesternél’, most a Fajszi család került sorra, ígérete szerint hamarosan újra jön, és akkor Tokajt veszi célba.

„Számomra a szenvedély a legfontosabb szó, ha a gasztronómiáról és a hivatásomról kérdeznek” – mondja Puck. „Azt keresem mindenkiben, hogy mennyire szenvedélyes abban, amit csinál, amit létrehoz. Egy olyan üzletágban dolgozunk, ahol a legfontosabb az, hogy a vendégek boldogok legyenek. Ezt csak úgy érjük el, ha a munkánk egyben a szenvedélyünk is. A paprikatermelő családnál és a csárdában is ezt kerestem és találtam meg. Igazi feltöltődés volt ez a program.”