Hidratálás – Mennyit, mit igyanak a kismamák és a kisdedek?

  • A víz is tápanyag, igaz energiát nem tartalmaz, emésztést nem igényel.
  • Az agy víztartalma 82,7%, az izomszöveté 75,6%.
  • A hidratálás különösen fontos a csecsemők és a kisgyermekek számára, mivel körükben nagyobb a kiszáradás kockázata.

Kulcsszavak: folyadékfogyasztás, kismama, kisded, magnézium

Az éltető elem

A vizet nemhiába hívják éltető elemnek, a Föld és az emberi szervezet számára is. A víz valamennyi élő szervezet fő alkotórésze, az emberi test legnagyobb mennyiségben előforduló összetevője. Egy újszülött testtömegének akár 75%-a is lehet víz, ez az arány a születéstől az idős korig folyamatosan csökken. Egy felnőtt ember testtömegének 50-60%-át teszi ki. Egy átlagos, 70 kg-os ember szervezetében körülbelül 40 liter víz van. (1) A folyadékszükségletet többek között a kor, a nem, a testösszetétel is befolyásolja, ezért a nők testének magasabb testzsírszázaléka miatt a férfiakhoz képest kisebb a folyadéktartalma. (2)

Minden szervünk egészséges működéséhez nemcsak a kiegyensúlyozott táplálkozás, hanem a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárul, amelynek szerepe van többek között a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, a testhőmérséklet szabályozásában, de befolyásolja a koncentrációs és tanulási képességet is. (1)

Isszuk vagy esszük a vizet?

Mindkettő igaz. Sokszor a vízre csak a folyadék formájában elfogyasztott italként gondolunk, holott a vízfelvételre vonatkozó referenciaértékek magukban foglalják az vízből, különböző italokból, valamint az ételek nedvességtartalmából származó vízmennyiséget is. A vízfelvétel történhet italokkal (kb. 1500-2000 ml), ételek víztartalmából (kb. 500 ml), illetve a szervezet anyagcsere-folyamatai során a hidrogéntartalmú anyagokból (fehérjékből, zsírokból, szénhidrátokból) keletkező, ún. metabolikus víz formájában (kb. 200ml). (2) Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által a vízbevitellel kapcsolatban megfogalmazott legutolsó szakértői véleményt a 2010-ben kibocsátott “Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water” című dokumentum tartalmazza. (2)

A felnőtt ember napi folyadékbevitelének kb. 20% – 30%-át teszik ki a szilárd ételek. Ezek közül a legtöbb víz a zöldségekben és gyümölcsökben van (80-90%). Kevesen gondolnák, hogy a különböző kenyerek víztartalma 30-40% között mozog. A fehér kenyér 38%, a Graham kenyér 31%, 1 db zsemle 16,5% vizet tartalmaz, a négytojásos száraztészta 7,6%-ot. Húsoknál, húskészítményeknél a csirkehús átlagos víztartalma 72%, a sertéscombé 70%, a sertéscsülöknek 54%, a gépsonkának 66%, a téliszaláminak 23% a szárazkolbásznak 28%. A joghurtoknál ez az arány 75-85%, sajtoknál 40-60%. (3, 4, 5)

Az éhség mellett az ember másik nélkülözhetetlen ösztöne a szomjúság érzése. A szomjúságérzés kínját a mondavilág is őrzi. A görög istenek azzal büntették Tantalosz királyt, hogy állig hűsítő vízben kellett állnia, de amint ajkával a víz felszíne felé közeledett, az enyhítő ital eltűnt. Örök szomjúságra volt ítélve. Ezért nevezzük a legszörnyűbb szenvedéseket tantaloszi kínoknak.

A vízfelvételt egészséges szervezetben, azonos mennyiségű víz leadása követi. A test víz-, illetve folyadékegyensúlyára számos tényező hat:

• A környezet- és a testhőmérséklet.

• A testmozgás: a testhőmérséklet növekedésével a vízleadás is folyamatosan fokozódik a verejtékezés és kilégzés által.

• Érzelmi vagy fizikai stressz.

• Egyes betegségek.

• Trauma előidézte sérülés (pl. égés vagy zúzódás).

• Egyes gyógyszerek, pl. vízhajtók hatására fokozódik a veséken keresztüli folyadékkiválasztás.

• Abnormális folyadékvesztés: pl. hasmenés, hányás.

• Abnormális folyadék visszatartás: oedema.

• Életkor, bizonyos állapotok, pl. várandósság, szoptatás időszaka.

Látható, hogy nagyon sok minden befolyásolja az egyén folyadékszükségletét. Az EFSA folyadékbeviteli ajánlása mérsékelt aktivitás esetén és mérsékelt külső hőmérsékletre vonatkozik az egészséges emberek számára, korosztályi bontásban. Ez a mennyiség magában foglalja az összes italból és ételből bevitt vízmennyiséget. Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő.

1. táblázat: Vízbeviteli referenciaértékek

ÉletkorAjánlott vízmennyiség
0-6 hónapkizárólagos szoptatásból származó anyatej 650 ml/nap vagy 100-190 ml/ttkg/nap
6-12 hónap800-1000 ml/nap – az anyatej víztartalma kiegészül a hozzátáplálás során adott ételek és italok víztartalmával
1-2 év1100-1200 ml/nap
2-3 év1300 ml/nap
4-8 év1600 ml/nap
9-13 éves fiúk2100 ml/nap
9-13 éves lányok1900 ml/nap
serdülő fiúk (14-18 éves) és felnőtt férfiak2500 ml/nap
serdülő lányok (14-18 éves) és felnőtt nők2000 ml/nap
Várandós nők2000 ml/nap + 300 ml
Szoptatás időszaka2000 ml/nap + 700 ml

Forrás: EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. 2010. (2)

Folyadékbevitel szempontjából vannak állapotok, többek között a várandósság és a szoptatás időszaka, illetve érzékeny korosztályok, ilyen a csecsemő-, kisded-, gyermekkor, amikor még inkább oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!

Oldalak: 1 2