Zellerkrémleves cipóban
Zellerkrémleves cipóban
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 1 alma, 1 zöldségleveskocka, 1,5 dl tejszín, 4 kisebb cipó, 4 kis tojás, 15 dkg főtt, füstölt sonka, 1 nagy cs. petrezselyem
Elkészítés:
1. A zellert és a hagymát megpucoljuk, feldaraboljuk. Az almát megmossuk (ízlés szerint meg is hámozhatjuk), a magházat eltávolítjuk, a húsát felkockázzuk. Mélyebb edényben felforralunk – a cipók méretétől függően – 6-7 dl vizet, belemorzsoljuk a leveskockát és a zöldséglevesben feltesszük főni a zöldségeket és az almát. Amikor megpuhultak, pürésítjük, majd a tejszínnel összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk.
2. A sütőt 240 °C-ra (vagy grillfokozatra) előmelegítjük. A cipók tetejét levágjuk, belsejüket kitépkedjük. Tálalás előtt a cipókat a forró sütőbe tesszük, hogy kiszáradjanak, így lassabban áznak át. A cipók kalapját is megpiríthatjuk.
3. A tojásokat megfőzzük, nagyon jól lehűtjük, meghámozzuk és félbevágjuk. Levest merünk a cipókba, mindegyiket tányérra ültetejük, majd feldíszítjük: 2-2 fél tojásból szemeket rakunk rá, sonkából szájat, petrezselyemből hajat. A maradék sonkát kockára vágjuk és azt is a leveshez kínáljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 adag: 950 kcal