Sajtos-sárgarépás tallér
Hozzávalók 50db-hoz:
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g szárazon pirított napraforgómag
- 25g szárazon pirított lenmag
- 150 g reszelt sárgarépa
- 150 g reszelt füstölt sajt
- 2db L-es méretű tojás
- 125g margarin
- fél csomag sütőpor
- ízlés szerint őrölt bors, majoránna, chili
A teljes kiőrlésű lisztet a pirított magokkal, a fűszerekkel és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és sajtot. A lisztes-sajtos keverékbe beledolgozzuk a tojásokat és a margarint. A kész masszából 18 db gombócot formázunk, a gombócokat kézzel deszkán kinyújtjuk a gofrisütő mintázatának méretére. Amennyiben kellően forró a gofrisütő, beletesszük az ellapított, vágódeszkáról késsel óvatosan fellazított tésztamasszát és kb. 6-7 perc alatt ropogósra sütjük. Ha kissé kihűlt a nagy tallér, könnyen széttörhető 5 db szív alakú formára. Önmagában vagy joghurtos mártogatóssal is nagyon finom. A tallérokat gofrisütő hiányában serpenyőben is megsüthetjük.