Melyik étolaj mire alkalmas?
A boltok polcain számos növényi olaj sorakozik, nehéz eligazodni, vajon melyiket mire érdemes felhasználni, vagy éppen mikor követünk el kisebb fajta bűnt az adott olajjal kapcsolatban, melyikben süthetjük meg a vasárnapi ebédet (ami persze jó, ha nem mindig csak rántott hús sült krumplival). Általános alapelvként megfogalmazható, hogy a finomított olajok hőstabilitása nagyobb, ezért ezeket elsősorban főzésre, sütésre célszerű felhasználni. A finomítatlan olajok zsírsavösszetételükből eredően a hőre érzékenyebbek, oxidációs képességük nagyobb a finomítottakhoz képest, ezért ezeket nem javasolt hevíteni, hanem hidegen, például salátaolajként vagy kenyérre (pirítósra) locsolva élvezhetők.
A különböző növényi olajok felhasználási lehetőségei (3, 4, 5)
Olaj típusa | Felhasználási lehetőségek |
kukoricaolaj szójaolaj földimogyoróolaj repceolaj sáfrányolaj | Általános használatra alkalmasak: salátaöntethez, főzésre, párolásra, bő olajban sütésre is. Az ismételt használatuk a bő olajban sütést követően függ az alapanyagtól, a sütési időtől és a sütési hőmérséklettől. |
napraforgó(sütő)olaj | Főzésre, párolásra, bő olajban sütésre is használható. |
szőlőmagolaj | A napraforgóolaj helyett használható bő olajban sütésre, főzésre, párolásra is. |
finomított (szűz) olívaolaj | Főzésre, párolásra és hirtelen sütésre alkalmas (bő olajban sütésre a szűz olívaolaj nem javasolt). |
lenmagolaj, extra szűz olívaolaj | Salátakészítésre javasoltak. Az extra szűz olívaolaj ugyan kibírja a hőkezelést is (füstpontja 210°C körüli), de ízének gazdagsága csak természetes állapotában érvényesül igazán, mivel a túl sokáig és/vagy túl magas hőfokra (>185-210 °C) történő hevítés hatására aromaváltozás és tápanyagvesztés lép fel. |
dióolaj, szezámolaj, mogyoróolaj | Salátakészítésre, a finomított változataik párolásra, sütésre (nem bő olajban) is alkalmasak. |
tökmagolaj | Salátakészítésre, szendvicsek ízesítésre, kész ételek díszítésére is alkalmas. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén is, a delta-7 fitoszterol- és szeléntartalmának köszönhetően. (12) |
olajkeverékek (napraforgó- és/vagy repceolaj, lenmagolaj keveréke) | Ezen, nagy olajsavtartalmú olajkeverékek egyaránt alkalmazhatók magas hőfokon való sütésre, majonézek és salátaöntetek készítéséhez is. (14) |
pálmaolaj | Ipari célú alkalmazása terjedt el szélesebb körben. Bő olajban sütésre, sütésre (például félkész-, kész termékekhez, süteményekhez) alkalmas. |
kókuszolaj | Ipari célú alkalmazásra, főzésre, párolásra, sütésre, bő olajban sütésre is alkalmas. |
Felhasznált irodalom:
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, III. évfolyam 6. szám, 2010. június. https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2010_06_olajok.pdf
- Lelovics Zsuzsanna: Étolajok választéka. Új DIÉTA. 2008;1:12. http://www.ujdieta.hu/index1710.html
- How to choose your culinary oil. https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/how-to-choose-your-culinary-oil
- Gyakorlati tanácsok az otthoni ételkészítéshez (étkezési zsírok, olajok). https://merokanal.hu/egyeb/gyakorlati-tanacsok-az-otthoni-etelkesziteshez-etkezesi-zsirok-olajok/
- Bíró Andrea: A különféle növényi olajok felhasználási lehetőségei és egészségre gyakorolt hatásai. http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/331
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél 8. évfolyam, 10. szám – 2015. október. Kókusz- és pálmazsír. https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_hirlevel_2015_10_kokuszzsir_palmazsir.pdf
- 8 things to know about palm oil. https://www.wwf.org.uk/updates/8-things-know-about-palm-oil
- Kisütöttük: ide vele! Hozza a használt sütőolajat a MOL benzinkutakra! https://mol.hu/hu/molrol/mediaszoba/704-kisutottuk-ide-vele-hozza-a-hasznalt-sutoolajat-a-mol-benzinkutakra/
- Kovács Ildikó: 10 DOLOG, amit az olívaolajról tudni kell. Új DIÉTA, 2005;2:29. http://www.ujdieta.hu/indexc028.html?content=361
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 11. évfolyam, 8. szám – 2018. Augusztus. Mediterrán étrend. http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2018/08/Taplalkozasi_Akademia_Hirlevel_2018_08_Mediterran_etrend_180830.pdf
- Schmidt Judit: Mit kell tudni a különféle sütési technikákról? http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/137
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél. V. évfolyam 9. szám, 2012. szeptember. http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2012_09_zsiradekok_transzzsirsavak.pdf
- TÉT Platform: Étolaj-kisokos. http://tetplatform.hu/etolaj-kisokos/