Így készített el a világ egyik legkedveltebb ételét lépésről lépésre
Útmutató az igazán finom otthoni pizzához
Bárhová utazunk a világban, a hello mellett a legismertebb, legtöbben érthető szó a pizza. Szinte mindenhol lehet kapni, eheti a nap minden szakában főételként vagy csupán egy szeletnyit nassolásként. A pizza a világ legszélesebb körben ismert fogása. De hogyan készítsük el mi magunk, otthon, ezt a népszerű ételt?
Fontos a jó alap!
Kezdjük az alapokkal, vagyis a paradicsomszósszal! Noha tudjuk, sok olyan pizza van, aminek nem paradicsomszósz az alapja, így akár bechamel, pesto vagy fokhagymás olaj, bármelyikről is szó, fontos, hogy ne kenjük fel túl vastagon a fűszeres tésztát, különben a pizza tésztája túlságosan felpuhul. Ha paradicsomos alapot készítünk, számtalan fűszerkombináció közül választhatunk, de ha friss, idényben termő paradicsomot használunk érdemes hagyni, a paradicsom természetes íze domináljon. Ilyenkor a paradicsomszószt elég csak megszórni egy kevés szóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval. Ha nem gyors megoldásokra törekszünk a paradicsomot előkészíthetjük sütőben is. Alacsonyabb hőfokon, egy órán át, olíva olajjal, szóval, borssal és fokhagyma gerezdekkel egészben sütve elképesztően intenzíven fűszer ízt kapunk. Kihülés után a tepsink teljes tartalmat egybe turmixolva fantasztikus paradicsomszószt kapunk, amely lassú tűzön tetszés szerint sűríthető.
És most jön az igazán fontos kérdés: milyen feltét kerüljön a pizzára?
Egyszerű és nagyszerű: sajt
Nézzük, hogyan használjuk a leggyakrabban feltétet pizzasütéskor! A sajtot közvetlenül a paradicsomos alapra kell szórni, ha ugyanis a többi feltétre helyezzük, a feltétek többször (a kukorica vagy a gomba) nem megpirulnak, hanem inkább megfőnek, az is előfordulhat, hogy félig nyersen maradnak a sajt alatt. Ha autentikus olasz pizzára vágyunk, a trappista sajtot mellőzzük, helyette inkább mozzarellát válasszunk. A márványsajt vagy gorgonzola már jóval karakteresebb ízű sajtok, ezekkel érdemes csínján bánni, de sokféle kombinációban vagy akár más sajátokkal kombinálva is nagyon finom. Ha pedig parmezánnal vagy Grana Padanóval szórnánk meg az ételt, csakis sütés után tegyük, hogy sajt megőrizze az ízét.
Garantált ízbomba: húsfélék
Bár a vegetáriánus pizzák is nagyon finomak, a pizzák rangsorában még mindig hátul kullognak, hiszen a sajt után a hús a legkedveltebb feltét.
„A bacon, a szalámi és a kolbász közkedvelt pizzafeltét. A bacon kellemesen ropogós lesz a puha sajt és tészta mellett, zamatától pedig gazdagabb, teljesebb lesz a pizza” – tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.
A baconszakértő hozzátette, magas hústartalmú, mesterséges adalékanyagoktól mentes császárszalonna mellett a sonkás pizzarecepteket is érdemes kipróbálni a Gierlinger magas minőségű tarja és karajszeleteivel vagy akár combsonkájával is. Ízük harmóniát alkot a pizzához leggyakrabban használt fűszerekkel, a bazsalikommal és az oregánóval, szárazabb zsírokkal együtt működik.
A tökéletes házi pizza elkészítése nem csupán egy recept követéséről szól; ez egy kreatív játék, amiben minden hozzávaló fontos szerepet játszik. Kísérletezzünk változatos ízkombinációkkal, de mindig figyeljünk a hozzávalók minőségére, a hús alapú feltétek esetében a Gierlinger termékeivel biztosra mehetünk.