Hogyan készítsünk ropogós kenyeret otthon?

Néhány fontos lépést nem szabad figyelmen kívül hagyni

Augusztusban a hagyományoknak megfelelően minden évben terítékre kerül az új búzából sütött kenyér. A frissen sült fehér, vagy barna kenyér illatának nehéz ellenállni, még azok is szívesen törnek belőle, akik már túl vannak a fő étkezésen. A Sencor most megosztja, milyen lépésekre kell figyelni ahhoz, hogy otthon sütött kenyér ellenállhatatlan legyen.

Első lépésben az egyik legfontosabb dolog a megfelelő alapanyagok kiválasztása.

„Azoknak, akik nem szenvednek gluténérzékenységben, érdemes magas gluténtartalmú lisztet választani, mert erősebb és rugalmasabb tésztát eredményez. Ilyen például a BL80-as búzakenyérliszt” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője.

A kenyér sütéséhez szükséges élesztő lehet friss vagy szárított, a felhasznált víz hőmérsékletével kapcsolatban viszont figyelmet kell fordítani arra, hogy ne legyen langyos. Általában a 30-35 Celsius fokos víz az, ami aktiválni tudja az élesztőt.

„A kenyérsütésben nagy segítség lehet egy kenyérsütő gép, amely automatikusan elvégzi a tésztakészítés, illetve a sütés minden lépését” – emelte ki Lucza András.

Használatához egyszerűen csak ki kell mérni az alapanyagokat a mérőpohár és a mérőkanál segítségével, majd be kell őket helyezni a gép üstjébe. Általában először a folyadékokat, majd a száraz összetevőket szükséges beönteni. Ezt követően pedig ki kell választani a megfelelő programot. Bizonyos programok esetében a kenyérsütő gép automatikusan adalékanyagokat (például magvakat) adagol a tésztához.

Kenyérsütés közben javasolt figyelmet fordítani a folyamatra. Bár egy kenyérsütő gép automatizálja a sütési folyamatot, néha szükséges lehet egy kis mennyiségű vizet, vagy lisztet hozzáadni, hogy a tészta megfelelő állagú legyen.

„Miután a kenyér megsült, hagyjuk egy pár percig hűlni a gépben, majd vegyük ki és helyezzük a rácsra. Hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt belevágnánk, mivel a friss kenyér belseje még forró lehet.” – jegyezte meg Lucza András.

Annak érdekében, hogy a kenyér megőrizze a frissességet, fontos figyelmet fordítani a tárolásra is. Ennek érdekében célszerű légmentesen becsomagolni az elkészült kenyeret.

Tudtad?