Hogyan jussuk el a böjttől a húsvéti sonkáig?
A böjtölésnek többféle fajtája és célja van. A vallási böjtöket meggyőződésből, meghatározott időben, meghatározott időtartamig, szigorú vagy lazább előírások szerint végzik a hívők már hosszú évszázadok óta, így a böjtre vonatkozó előírások pontosan ismertek és általában mentesek a káros túlzásoktól. A gyakran extrém fogyókúrára vagy méregtelenítésre használt böjtöket azonban már nem javasolják a szakemberek. A böjt ugyanis nem „méregtelenítés”, ahogyan sokan nevezik, hanem a szervezet tehermentesítése, az emésztőrendszer kímélése és a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése. Arról viszonylag sok szó esik, hogy fel kell rá készülni, arról viszont kevesebb, hogy hogyan kell a böjtölést abbahagyni, különösen, ha az olyan nagy ünnepbe torkollik, mint a húsvét. Ehhez ad hasznos táplálkozási tanácsokat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége:
- fokozatosság
A böjt után fokozatosan térjük vissza a bőségesebb étkezésre, ami lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez. Kerüljük el az emésztőrendszer hirtelen megterhelését!
- kímélő ételek
A böjt vége felé már érdemes kis adagokban beépíteni az étrendbe olyan ételeket, amelyek könnyebben emészthetők.
- kerülendő ételek
Kerüljük a különösen magas a zsír-, cukor- és rosttartalmú ételeket, mert ezek fogyasztása puffadáshoz és hasi diszkomforthoz vezethet. A böjtölés után ne kezdjünk azonnal tejszínes süteményekkel, zsíros húsokkal, szénsavas italokkal, és ezúttal a nagyon magas rosttartalmú ételek sem tesznek jót, mint például a korpás termékek vagy az olajos magvak.
- mit együnk közvetlenül böjt után?
Válasszuk a tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető, fehérjéket, keményítőt és telítetlen zsírokat tartalmazó fogásokat, jöhetnek tehát:
- a turmixok/smoothiek, mert kevesebb rostot tartalmaznak, mint az egész, nyers gyümölcsök és zöldségek, így könnyebben emészthetők.
- az aszaltgyümölcsök, a datolya például olyan koncentrált tápanyagforrás, hogy nem véletlenül használják a böjtök megtörésére Szaúd-Arábiában. A kajszibaracknak és a mazsolának is hasonlók a hatásai.
- a levesek, a fehérjét és könnyen emészthető szénhidrátokat, például lencsét, tofut vagy tésztát tartalmazó levesek finoman vezethetnek át a böjtből a normál táplálkozásra. Kerülni kell viszont a nehéz tejszínnel vagy nagy mennyiségű magas rosttartalmú, nyers zöldségfélékből készült leveseket.
- a főtt, puha, keményítőtartalmú zöldségek, mint például a burgonya, jó választás a böjt törésekor.
- a fermentált élelmiszerek, pl. édesítetlen joghurt, kefir.
- a tojás vagy az avokádó pedig egészséges zsírtartalma miatt lehet kiváló étel böjt után.
Ezután fokozatosan beépíthetők további nyersanyagok az étrendbe – például teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, zöldségek, diófélék, húsok és halak –, a cél a továbbiakban a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás.