A rostfogyasztás legalább olyan fontos napi rutin, mint a fogmosás
3 éves lett a hazai fejlesztésű rostkombináció, ami idén a világ legjobb egészséges itala címet is elnyerte
Amikor kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélünk, elsőre mindenkinek a fehérje, a szénhidrát, a zsír, valamint a vitaminok és az ásványi anyagok jutnak eszébe, de legalább ennyire fontos az élelmi rostok bevitelére is odafigyelni. Szmetana Krisztina táplálkozási és életviteli tanácsadó elmondta, a nem elégséges rostfogyasztás számtalan egészségügyi problémához vezethet, és mivel immunrendszerünk 70 százaléka bélrendszerben van, beleink egészségére nagyobb hangsúlyt kellene fordítani.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a férfiaknak 38 gramm, a nőknek pedig 25 gramm rostot kellene fogyasztani naponta, melyeknek nagyjából 70 százalékát az oldhatatlan formája kell, hogy adja. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 2016-os tanulmánya szerint a magyar lakosság átlagosan 22,7 gramm rostot fogyaszt naponta, de ennél az aránynál még rosszabb helyzetről tanúskodik az Amerikai Dietetikus Társaság felmérése, mely szerint egy átlagember csak 11 grammot.
A táplálkozási és életviteli tanácsadó rámutatott, a rostfogyasztás jelentőségét a legtöbben elbagatellizálják, pedig a nem elégséges bevitel növeli az elhízás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség kialakulásának esélyét, nem beszélve a székrekedésről és a bél rosszindulatú elváltozásáról, a legyengült immunrendszerről. Továbbá a rostok elégtelen fogyasztása is hozzájárulhat ahhoz, hogy napközben fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat.
A rostok kitakarítják a bélrendszerünket
Az Activé FiberShake-et is alkalmazó szakértő Szmetana Krisztina elmondta, hogy a rostok a növények alkotórészei, a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyületek, amelyek a testünkben található emésztőenzimeknek ellenállnak, azaz nem vagyunk képesek feldolgozni őket. Energiát nem szolgáltatnak, azonban nagy a vízmegkötő képességük.
„A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, azaz a szénhidrát glikémiás indexe csökken. Ez biztosítja a vércukor folyamatos szinten tartását, testünknek nincsen inzulinválasza. Így az elegendő rostbevitel képes a testsúlycsökkentő célunkat is segíteni, az elhízást, a cukorbetegség kialakulását elkerülni. A koleszterinszint csökkentése pedig úgy lehetséges, hogy a rostok képesek megkötni a koleszterint és epesavat, így felszívódásuk csökken, és a vérben lévő koleszterin mennyisége is alacsonyabb lesz” – magyarázta.
Hozzátette, mivel a rostok felveszik a bélben található károsanyagokat, a bélrendszerünket kitakarítják és gyorsan ki is ürítik. Ez azért is rendkívül fontos, mert immunrendszerünk 70 százaléka a bélrendszerben van. Éppen emiatt a rostfogyasztásnak ugyanúgy a napi rutin részének kellene lennie, mint a fogmosásnak.
A vízben oldható rostok között említette a gyümölcsöket (alma, banán, áfonya, ananász, a citrom, eper, grépfrút, málna, mandarin, mangó, papaya, sárgadinnye, barack, szeder, cseresznye, szőlő, kivi, narancs), a zöldségeket (burgonya, sárgarépa, brokkoli, zeller, céklafélék, cikória, fehérrépa, erős paprika, káposzta, fejes saláta, fokhagyma, karfiol, paradicsom, póréhagyma, retek, sárgarépa, spárga, uborka, zöldbab, kelbimbó, petrezselyemlevél), a hüvelyeseket (bab, lencse, csicseriborsó), zabféléleket és az árpát. A vízben oldhatatlan rostok legjobb forrásai az olajos magvak, a diófélék, a búzakorpa, a szezámmag, a búzacsíra, a rozs, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek/lisztek és a hagyma.
Egy perc alatt elkészül a rostbomba
A szakember szót ejtett arról is, pontosan tudja, hogy sokan nem tudják megenni a zöldségeket párolt és nyers formában sem, de egyesek az olajos magvakra allergiás reakcióval válaszolnak. Számukra is kiváló alternatíva a World Food Innovation Awards (WFIA) nemzetközi élelmiszerinnovációs versenyen a világ legjobbjának járó díjat kiérdemlő Activé FiberShake. Kifejezetten nagy segítséget jelent azok számára, akik a felgyorsult életforma mellett nem képesek elegendő rostot fogyasztani minden nap.
A díjnyertes italban a rostok mellett elegendő fehérje és szénhidrát van, sőt a felszívódó szénhidráttartalma meglehetősen alacsony, emiatt a fogyókúrázó étrendet folytatók körében is egyre népszerűbb. Emellett glutén- és szójamentessége biztosítja, hogy ezen felszívódási zavarral küzdők is be tudják illeszteni diétájukba.
Vadász Bálint, a cég tulajdonosa 2018-ban fejlesztette ki az italt, azok után, hogy nem talált olyan ételt a piacon, ami gyorsan elkészíthető, egészséges és még finom is. Két éven keresztül egy multinál végzett középvezetői munkája mellett minden hajnalban azon dolgozott, hogy megszülessen a termék, ami osztatlan sikert arat a fogyasztók körében. A vállalat már a nemzetközi piacon is elkezdett terjeszkedni, Németországban kialakult egy vásárlói bázis, Romániában pedig tavasszal indult az értékesítés.
A ma már több ízváltozatban is elérhető FiberShake elkészítése pofonegyszerű, egy perc után sűrű, iható itallá változik, de ha valaki inkább pudingként kanalazná, akkor is csak négy percet kell várnia, mire a jótékony rostok egy finom, krémes desszertté sűrűsödnek össze. Mivel eleinte nem egyszerű követni, hogy mikor értük el a szükséges napi rostbevitelt, az Activé FiberShake létrehozott egy applikációt, amely a vízfogyasztást követő alkalmazásokhoz hasonlóan jelzi, aznap mennyi rostot vitt be a felhasználó a szervezetébe.