Az Élelmezés világnapjára készül az Auchan

Az Élelmezés világnapja köré csoportosulnak azok az aktivitások, amelyekkel az Auchan egy héten át szeretné felhívni a figyelmet az élelmezés és az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem fontosságára.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon előállított összes élelmiszernek közel egyharmada kárba vész. Csak az EU-ban évente körülbelül 87,6 millió tonnányi kerül a szemétbe, miközben az élelmiszer-ellátás bizonytalan és világszerte nő az éhínség. Az ilyen mértékű hulladék persze jelentős környezeti hatásokkal is jár, tehát az élelmiszerpazarlás csökkentése az éhezés felszámolása mellett az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek is része.

Az Auchan Csoport szerint a gyártóknak és a kereskedőknek felelőssége van abban, hogy minden eszközzel igyekezzenek ezen a helyzeten változtatni, hiszen a vásárlások során széles társadalmi rétegekkel kerülnek szoros és mindennapi kapcsolatba. Az Auchan ezért minden országban, ahol jelen van, az Élelmezés világnapja alkalmából megrendezi a “Citizen days” elnevezésű programsorozatát. Hazánkban ezt a kezdeményezést a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel közösen valósítja meg az áruházlánc ezen a héten. A programsorozat egy online szakmai beszélgetéssel indult, amelyen az Élelmiszerbank szakértője bemutatta a hazai élelmiszermentés eddig elért eredményeit és arra is praktikus tanácsokat adott, hogyan vásároljunk és főzzünk, hogy minél kevesebb élelmiszerhulladékot termeljünk. Az Esélyt az ételnek! című beszélgetésen a munkatársak a kérdéseik mellett a saját jó gyakorlataikat is megoszthatták egymással.

Nem véletlenül cseng össze az élet és az étel szavunk, hiszen aki ételt ad egy éhezőnek, adott esetben életet ment. A vállalati önkéntesség jegyében az Auchan több mint ötven munkatársa főz majd együtt október 14-én az Élelmiszerbank telephelyén a JótéKonyha elnevezésű eseményen. A háromszáz adagnyi főételből és a desszertből álló menüt rászoruló családoknak juttatja el a szervezet.

Természetesen idén is lesz Adománykonvoj, ahova az Auchan is ajánlott fel élelmiszereket, többek között rengeteg sajátmárkás, egészséges terméket. A kamionkonvoj pénteken Budaörsről indul és a Hősök terét érintve érkezik meg az Élelmiszerbank XVII. kerületi központi raktárához. A rakományt szintén a nélkülözők között osztja majd szét a szervezet.

Minden Auchan áruház és telephely egy tízórai- és sütivásárt is rendez a munkatársak számára Együnk egymásért elnevezéssel.A befolyt összeget szintén az Élelmiszerbanknak ajánlják fel, akik ebből élelmiszercsomagokat állítanak össze rászoruló családoknak.

Az Auchan Magyarország egyébként 2015 óta dolgozik együtt a Magyar Élelemiszerbankkal és jelenleg 22 áruházukból napi rendszerességgel adnak át pékárut, zöldséget, gyümölcsöt a szervezetnek. Az együttműködésnek köszönhetően az évek során több mint háromezer tonna megmentett élelmiszer került jó helyre.