A Nissan által támogatott két fiatal Chef kiemelkedő eredménnyel zárta a párizsi Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságot
- Mindkét magyar versenyző kiemelkedő eredménnyel zárta a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságot
- Lendvai Levente 2. lett a 2020-as versenyben, Szabó Kevin pedig a 4. a 2021-es versenyben
- A Nissan a két versenyzőt egy-egy JUKE-kal támogatja néhány hónap használat erejéig
Augusztus 19-én adtunk hírt arról, hogy Lendvai Levente, az Arany Kaviár Étterem séfje és Szabó Kevin, a Platán Restaurant & Café séfje készülnek az Ifjúsági Szakács Világversenyre. Mindkét versenyzőt a Nissan egy-egy JUKE-kal támogatta, melyeket Tatán a Platán étteremben lettek átadva. A cél az volt, hogy olyan fiatal tehetségeket támogasson a márka, akik öregbítik Magyarország hírnevét.
A hétvégén megszületett az eredmény és mindkét versenyző kiváló helyezést ért el – de erről még kicsit később.
2021. szeptember 25-én, Párizsban, a gasztronómia fővárosában került megrendezésre a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnoksága. A Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette magyar csapat hatalmas sikert aratott a versenyen.
Párizsban párhuzamosan zajlott a tavaly elmaradt 2020-as és az idei évi, 2021-es világbajnokság. A 2020-as nemzeti verseny győzteseként Lendvai Levente, a 2021-as nemzeti verseny győzteseként Szabó Kevin képviselte Magyarországot.
A két versenyző az igen erős nemzetközi mezőnyben nagy küzdelmet vívott, hiszen az indulók között ott volt többek között Norvégia, Svédország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Belgium, Ausztria, Amerika, Dél-Afrika és még jónéhány ország versenyzője.
A nagyon magas színvonalon megrendezett verseny helyszínéül a világ legrangosabb szakács iskolája, híres Le Cordon Bleu szolgált. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert), 4 adagban elkészített menüsort.
A titkos „meglepetés kosár” (black box) tartalma a Sulard egész kacsa, az articsóka, a kaviár, a csiga, a vénuszkagyló, a vörös rizs, a cékla, a csokoládé és a skorpió hal voltak.
Az elkészült ételeket 12 tagú nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai- és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) Kovács Lázár (Lázár Chef) Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek Technikai Igazgatója, valamint Barka Áron Officier Maitre Rotisseur vett részt.
A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon mindkét magyar versenyző kiválóan helyt állt: Lendvai Levente dobogós 2. helyezést ért el, Szabó Kevin pedig a szintén megtisztelő 4. helyen zárt.
2020
- helyezett Norvégia
- helyezett Magyarország, Lendvai Levente, Arany Kaviár Étterem (Budapest)
- helyezett Németország
2021
- helyezett Norvégia
- helyezett Belgium
- helyezett Svájc
- helyezett Magyarország, Szabó Kevin, Platán Restaurant&Café séfje (Tata)
A versenyzők felkészítésében közreműködött: Barka Áron, Bicsár Attila, Bősze Ákos, Kanász László, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Nyíri Szása, Pesti István, Segal Viktor, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnök asszonya, Pintér Katalin, így a magyar siker nekik is köszönhető.
A magyar bajnokság és a versenyzők felkészítésének kiemelt támogatója a Nissan Magyarországon túlmenően a METRO, a METRO Gasztroakadémia, és a Kotányi Magyarország.
„Mindkét versenyzőnek szívből gratulálunk, és hálásak vagyunk nekik azért, hogy – az eredeti célokkal összhangban – valóban sikerült Magyarország hírnevét öregbíteni egy ilyen színvonalas versenyen keresztül” – nyilatkozta Reizer Levente a Nissan PR Managere.