Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

A Nébih szárított sárgabarackmagot hívott vissza a forgalomból

    A megengedettnél magasabb hidrogén-cianid tartalom miatt visszahívták a forgalomból a Golden Lily szárított sárgabarackmag 100 grammos kiszerelésű terméket – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pénteken.

    A hivatal arra kérte a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el azokat a termékeket, amelyek az alábbi minőségmegőrzési időkkel rendelkeznek: 2022.08.01; 2022.12.01.; 2023.02.01.; illetve amelyek tételszámai 101158 és 101163.


    A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik – jegyezték meg.


    A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a sárgabarackmag fogyasztás rákellenes hatását tudományos tények nem támasztják alá, azonban fogyasztása súlyos mérgezés kockázatát veti fel.


    A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom- és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet.


    A különböző sárgabarackmagok amigdalin tartalma nagyon eltérő lehet. A felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint fél nagy nyers sárgabarack mag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet, a kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet – olvasható a Néhih honlapján.