„A gasztronómiánk kultúránk egyik meghatározó eleme”
A gasztronómiánk kultúránk egyik meghatározó eleme, a magyar konyha művelői újra és újra bebizonyítják hazai termékeink értékállóságát – hangoztatta a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára szombaton Szolnokon, a Magyarország étele 2024. elnevezésű élőmunkás, melegkonyhai szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén.
A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Debreceni Egyetem rendezi a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága közreműködésével.
Balatoni Katalin, a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában tartott eseményen azt mondta: a jó minőségű helyi termékek használata nemcsak a gasztronómiai élményt gazdagítja, hanem hozzájárul a helyi gazdaság támogatásához és az egészséges táplálkozási szokások kialakításához, népszerűsítéséhez is.
Felidézte, hogy a „Csak tiszta forrásból!” – Bartók Béla Cantata profana című művének befejező gondolata – szerepel a 2024-es Magyarország étele verseny plakátján. Szavai szerint az „ahány ház annyi szokás” mondás is azt tükrözi, hogy „hagyományunk végtelen variációval bíró művészet, mely mindennapi szükségletünk”.
A jövő generációinak is szüksége van arra, hogy megismerjék ezen értékeket, hogy a multikulturális gasztronómia világában se feledkezzenek meg a Kárpát-medence hagyományairól, a helyi kistermelői közösségek kiváló termékeiről – mondta. A nemes verseny célja, hogy az ételcsodákon keresztül hirdessék gasztronómiánk változatosságát, sokszínűségét és egyúttal megerősítsék nemzeti összetartozásunkat is – fogalmazott a helyettes államtitkár.
Balatoni Katalin közlése szerint a népszerűsítő munkán keresztül ezek az ételek nem csak különleges éttermek étlapjain, hanem a mindennapi életben az iskolai menzák kínálatában is megjelennek.
Mint mondta: a magyar konyha művelői újra és újra bebizonyítják a hazai termékek értékállóságát, legyen szó akár nemzetközi színtéren való megjelenésről, vagy egy csendes falu meghitt vendéglátó helyéről. Arra a kérdésre, hogy miért is „kitűnő szakácsaink” ételkészítési versenye lehet a legalkalmasabb fórum erre a célra, válaszként Gundel Károly szavait idézte: „a kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt”.
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy hetedik alkalommal rendezik meg a szakácsversenyt. A megmérettetés elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.
„A magyar konyhát meg lehet újítani, annak van jövője” – hangoztatta. Elmondta: az elődöntőben – a versenykiírásnak megfelelő módon – a csapatok otthon készítették el a versenyételeiket, amelyeket a helyszínen, a befejező műveleteket elvégezve kellett tálalniuk. Az április 27-ei döntőbe, amelyet a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán rendeznek majd, az elődöntőben induló húsz csapatból 12 (+2 tartalék) jutott tovább.
Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere üdvözölte, hogy a városban rendezik meg a versenyt. Azt mondta, hogy Szolnokon két nagy gasztronómiai rendezvény van: a közösségeket, családokat is összekovácsoló Gulyásfesztivál és a folyó közelségéből adódóan a Tiszai hal napja.