Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

A kóser élelmiszergyártás lehetőségeiről rendezett konferenciát Magyarország izraeli nagykövetsége

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
   A kóser élelmiszerpiacról, a gyártás szabályairól, módjáról, előnyeiről és piacnövelő lehetőségeiről rendezett online konferenciát Magyarország tel-avivi nagykövetsége kedden.

    Az előadássorozaton és kerekasztal beszélgetésen magyar, amerikai és izraeli szakemberek, üzletemberek ismertették a kóserség alapvető szabályait, a kóser élelmiszer-feldolgozás különleges követelményeit, s az izraeli, az európai és az amerikai kóser élelmiszerpiacra jutás feltételeit és gazdasági előnyeit.


    Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete a tokaji bor példájával emlékeztetett a magyar kóser élelmiszergyártás hagyományaira, és a vezető példák között említette a Csengelén, állami támogatással felépült kóser baromfi vágóhídat.


    Hangsúlyozta, hogy a magyar élelmiszeripar számára jelentős lehetőséget rejt magában a kóser élelmiszertermékek 19 milliárd dolláros (közel 5 ezer 700 milliárd forintos) globális piaca.


    Litauszki András, a tel-avivi nagykövetség külgazdasági attaséja kiemelte a konferenciára regisztráltak magas számát, ami szerinte jól mutatja a magyar vállalatok jelentős érdeklődését. A kormányzat célja, hogy Magyarország Európa egyik legnagyobb kóser élelmiszertermelőjévé váljon, amely találkozik a magyar termelők és szakmai szervezetek elképzeléseivel.


    Deutsch Dávid, a 2007 óta működő Európai Kóser Ügynökség, (EK) magyarországi képviselője bemutatta szervezetét, a kóser igazolások kiadásának módját, és ismertette az alapanyagokban és a gyártási folyamatokban megjelenő különleges elvárásokat, valamint az állandó felügyelet mikéntjét.


    Deutsch Dávid elmondta, hogy számos kóserségi pecsét létezik, amelyek közül fontos a célpiacnak legmegfelelőbb kiválasztása, de érdemes elgondolkodni a szigorúbb minősítés megszerzésén, mert így nőhet a termék potenciális kereslete. Azt is kiemelte, hogy a kóser élelmiszerek piaca évente 12 százalékkal bővül, és a kósernek minősített termékek ára mintegy ötödével magasabb.


    Korin Ketner, Izrael legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Suferszal sajátmárkás termékeinek vezetője hangsúlyozta, hogy a kóser élelmiszereknek mindössze 14 százalékát vásárolják világszerte a vallásos zsidók, népszerűségük a magasabb árfekvése ellenére egyre nő, hiszen azt sok muzulmán is elfogadja, mások pedig egészségügyi okokból választják. Izraelben a termékek 96,5 százaléka kóser – tette hozzá.


    Az amerikai Aron Jonah Hayum rabbi, a legnagyobb kóser vállalat a Manischewitz vezető rabbija és üzemvezetője az egyes gyárak szintjén mutatta be a kóser termelés lehetőségét és folyamatát, s hogy miként lehet a rabbik felügyelete mellett a gyártósorok átállításával időlegesen is megfelelni csak adott termékek vagy piacok esetében a kóser követelményeknek.


    Tóth András, a sütőipari termékeket gyártó Nébar Kft., Szebeni Zoltán pedig az Abonett izraeli tapasztalatait ismertette. Alig másfél éves, de már kiterjedt gyakorlat alapján mindketten hangsúlyozták a bizalmi viszonyt izraeli beszállítói munkájukban, melyen keresztül az észak-amerikai és rövidesen az európai kóser piacra is szállítanak, valamint kiemelték a helyi nagykövetség számukra nyújtott támogatását a folyamat minden állomásánál.