Szilveszteri lencsesaláta – gluténmentesen
Szilveszteri lencsesaláta:
Hozzávalók 4 fő részére:
- 300 g gondosan átválogatott lencse
- sós víz a lencse főzéshez
- 2 db babérlevél
- 1 fej lilahagyma
- 500 ml hidegvíz
- 3 evőkanál cukor
- 1,5 evő 10%-os ecet
- 1 kávéskanál só
- 300 g tejföl
- 2-3 evőkanál majonéz
- 1 kávéskanál mustár
Elkészítés:
Elkészítési idő: 1 óra
- A lencsét használat előtt alaposan válogassuk át, mossuk meg, legyünk Hamupipőkék, mert nagyon sok esetben találhatunk benne ismeretlen eredetű gabona szemeket, de akár kavicsot is.
- Érdemes főzés előtt kb. 1 órára vízbe áztatni, így sokkal hamarabb puhára fő. Bő, enyhén sós vízben, babérlevél kíséretében főzzük puhára a lencsét, majd szűrjük le.
- Készítsük el az „áztatólét”: a hideg vizet keverjük össze a sóval, ecettel és a cukorral. A hagymát vágjuk egész vékony csíkokra, enyhén sózzuk meg, hagyjuk állni pár percet, majd nyomkodjuk ki.
- Tegyük az ecetes lébe a hagymát és a leszűrt lencsét, majd hagyjuk állni legalább 1 órát, de akár ezt előző nap is elkészíthetjük és betehetjük a hűtőbe.
- A tejfölt keverjük össze a majonézzel és a mustárral. Szűrjük le a lencsét, hagymát és keverjük a tejfölhöz. Ízlés szerint sózzuk ha szükséges.
Tálaljuk a salátát a sült csülök mellé.
Jó étvágyat hozzá!
Allergének: tej; mustár; tojás
Tipp: tejmentes diéta esetén használjunk növényi tejfölt; tojásmentes diétában tojás nélküli majonézt; a mustárt kiválthatjuk citromlével