Mákos rakott metélt
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg vékonyabb metélt tészta
1 rúd vanília
4 tojás
15 dkg cukor
25 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
1/2 citrom reszelt héja
15 dkg darált mák
4 ek. sárgabaracklekvár + a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A tésztát bő, forró vízben, a csomagoláson előírt idő alatt kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A vaníliát hosszában félbevágjuk, pépjét kikaparjuk.
2. A tojások fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük. A maradék cukorral habosra keverjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a túrót, tejfölt, vaníliapépet és a citromhéjat. A mákot kikeverjük a baracklekvárral.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A megfőtt tésztához keverjük előbb a tejfölös tojássárgáját, majd óvatosan belekanalazzuk a tojáshabot is. A massza felét tűzálló tálba öntjük, egyenletesen rákenjük a lekváros mákot, majd ráterítjük a massza másik felét. A sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Pár percig pihentetjük, majd szeleteljük, és 1-1 kanál lekvárral díszítve tálaljuk.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 745 kcal