Magyar pisztáciás csiga nyert a gasztro-Oscaron
A Vál-Völgye Pékség pisztáciás csigája a Great Taste Awards zsűrijét is lenyűgözte
Csillagos elismerést nyert a Vál-Völgye Pékség a szakmai körökben csak „a fine food Oscarja” néven emlegett Great Taste Awards nemzetközi élelmiszeripari verseny angliai döntőjében.csak a néhány éve alapított magyar pékség az első olyan a kelet-európai pékségek sorában, mely ilyen díjjal büszkélkedhet.
A díjnyertes pisztáciás csigát 2020-ban fejlődik a Vál-Völgye Pékség, Kenéz-Hanyecz Kinga, de rövid idő alatt a kakaós csiga mellett a második legnépszerűbb termékük lett. A pékséget Kenéz-Hanyecz Kinga éppen azért alapította, mert úgy érezte, hogy a feltörekvő hazai éttermeknek és hoteleknek szükségük van arra, hogy folyamatosan magas színvonalú gyártani képes beszállítóra. A Völgye Pék saját értékesítési hellyel nem rendelkezik, de a fagyasztott gyártási módszernek díj termékei (köztük a pisztáciás csiga is számos hazai boltban és pékségben megtalálhatók, és helyben sütve jutnak el rajongóihoz. A környékbeli üzleteken túl olyan neves vevőik is vannak, mint Ördög Nóriék balatoni kisboltja, illetve az összes hazai Hunguest Hotel, a Mercure hotelek, az öt csillagos tokaji Minaro hotel és az esztergomi Grand Hotel. A pékségben a 2020-as indulás óta társtulajdonos Mészáros Lőrinc is, a 2022-es árbevétel elérte a 168 millió forintot, jelenleg 19 fővel működik a vállalkozás Alcsútdobozon.
A most elnyert díjhoz csatolt méltatásban a következőt fogalmazták meg a Vál-Völgye Pékség pisztáciás csigájával kapcsolatban:
„A vaj és pisztácia csábító illata nyitja az utat a karamellizált pisztácia és csokoládé ízéhez. A magas minőségű hozzávalókat dicsérte, és érezte, hogy egy kevés szóűr fokozza az élményt. Vonzó módon, szokatlan „csiga” megjelenésűek. Az innovatív megközelítés a pisztácia krém és a francia vaj jó első benyomást kel. A tészta ropogós és könnyű… Ezek a vonzó ‘csiga tekercsek’ bőséges töltelékkel rendelkeznek, amiben pisztáciát és csokoládé is megtalálható… Valójában az ízek végigkísérik az ételt élvezetet. Az élesztés helyett inkább a dagasztás adja a tésztának a térfogatát, és az általános illat, íz és megjelenés alapján ez egy nagyon jó termék.”
Bár néhány magyar édesipari termék részesült már a Great Taste Awards (GTA) elismerésében, ez az első olyan alkalom, hogy egy kelet-európai pékség kap díjat ezen a versenyen. A Guild of Fine Food kezelésében lévő, 1994-ben Londonban alapított díj a világ egyik legrangosabb nemzetközi élelmiszeripari versenye. A GTA-n több mint 100 országból mintegy 15 ezer termék véleményeznek, több körben, félezer szakértő bevonásával, több hónapon át, végül 1, 2, illetve 3 csillagos elismeréseket osztanak a különböző kategóriákban. A három csillag az „Exquisite” (Kiváló), a 2 csillag az „Outstan” (Kiemelkedő), míg az 1 csillag a „Delicious” (Nagyszerű) minősítésű termékek jelölti.