Mediterrán rizottó
Hozzávalók:
250 g rizottórizs
1 db babérlevél
30 g szárított paradicsom, szeletelve
½ teáskanál oregánó
ízlés szerint 1 tk csípős fűszerpaprika
1 tk só
szükség szerint fenyőmag
Ha gasztroajándékként készül, akkor ezeket rétegezzük egy befőttesüvegbe. Különösen jól néz ki, ha a babérlevelet az üveg szélére helyezzük.
További hozzávalók:
1 ek olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
900 ml víz
100 ml fehérbor
parmezán ízlés szerint
1 evőkanál vaj
só, bors
Elkészítés:
Olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a befőttesüveg tartalmát és 3-4 percig pároljuk. Felöntjük fehérborral és tovább pároljuk. Ezt követően hozzáadjuk fokozatosan a vizet és addig főzzük, míg a rizs teljesen megpuhul, felszívja a vizet. Ízesítjük sóval, borssal.
Levesszük a tűzhelyről, vajjal összekeverjük és megszórjuk reszelt parmezánnal.