Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Útmutató készült a közbeszerzésen (mutyiban) induló közétkeztetők támogatására

    Átfogó útmutatót készített az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetési ágazat szereplői számára a közbeszerzési előírások eredményes teljesítésének támogatása érdekében, a dokumentum az új hazai szabályozás megfelelő értelmezését és alkalmazását segíti.

    A Nébih pénteki közleményében felidézte: a 2020 végén megjelent rendelet előírja, hogy 2022-től legalább 60 százalékban, 2023-tól pedig már legalább 80 százalékban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni a közétkeztetést Magyarországon.


    Az új szabályozás hozzájárul ahhoz, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai élelmiszerekből, alapanyagokból előállított ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, másrészt a hazai élelmiszeripart, előállítókat, termelőket is segíti termékeik biztosabb és kiszámíthatóbb értékesítésében – hangsúlyozta az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

HALLGASS RÁNK! >>>


    A rendelet megjelenése óta folyamatos az egyeztetés a közétkeztetési szektor szereplőivel annak érdekében, hogy minél több hazai vállalkozás tudjon élni az új szabályozás nyújtotta, előnyös lehetőségekkel. Ezt a tendenciát erősíti a most elkészült átfogó útmutató is, amelynek fő célja, hogy segítse a rendelet szerinti ajánlatkérőket és ajánlattevőket a szabályozás megfelelő értelmezésében és alkalmazásában – közölte a Nébih.