15-20 másodperc alatt lerázzák a szilvát Szatmárban egy fáról
Jó lesz az idei termés, milliószámra készül a befőtt és a lekvár
Elég jónak mondható az idei szilvaszezon, a gyümölcs felvásárlási ára minden valószínűség szerint a tavalyitól nem sokban tér el. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már javában zajlik a szilva betakarítása, a rázásos technikával egyetlen fáról akár 10 másodperc alatt is összegyűjthető a termés.
2020-ban a virágzásban érte a fagyás a gyümölcsösöket, a szilvát három alkalommal is, ami miatt jócskán elmaradt a termés a várakozásoktól. Az előző évvel ellentétben az időjárási viszonyok idén már kedvezőek voltak, mert bár a szárazság és a légköri aszály okozott némi fejfájást a gazdáknak, nem fagyott le a szilva, tehát minden adott volt egy eredményes betakarításhoz. Saliga Csaba, az Agricolae Kft. növényvédelmi szakembere elmondta, hogy szakmai berkekben elég jó évként könyvelték el 2021-et.
Hogyan rázzák a szilvát Szatmárban?
Ahogy az ország több pontján, úgy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is rázzák a szilvát ősszel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a traktorvontatású betakarítógépek rendelkeznek egy nagy, fogókaros szerkezettel, ami elvégzi a munka dandárját.
„A traktor vontatású rázógép minden egyes hidraulikus eleme külön szabályozható. Első lépésben a traktorsofőrje a fülkébe behelyezett kamerának köszönhetően pontosan áll meg az aktuális fánál, majd a ponyva kihelyezésre kerül gépileg a gyümölcsfa korona alá. Ezt követően a fogókart ráirányítjuk az aktuálisan betakarítandó fa törzsére, a gumipofával ráfogunk,majd ezt követően a rázógép rezgéseket visz át a szilvafára, a termés ezáltal lehullik. A lehullott gyümölcsöt rázógép ponyvája a futószalagra juttatja, majd ezt követően a tisztítórendszere kiszívja a felhordón beérkező termésből a lombot, illetve ágmaradványokat. A betakarított gyümölcsöket ládákba és konténerekbe helyezzük” – magyarázta Saliga Csaba az Agricolae Kft. növényvédelmi szakembere.
„A cégcsoportnál a piacon kapható legújabb elérhető távirányítású traktor technikával a traktoros egyidejűleg lehet a rázómester is a rázógépre szerelt kamerának köszönhetően. A rázóegység emellett önállóan is állítható. Az erőgépkezelő ebben az esetben nemcsak a rázókar, hanem a ponyva kezelője is.” Az igen korszerű rázógépnek köszönhetően a korábban használt rázógépekkel ellentétben jelentősen csökken a kézi munkaerő igény, azaz a korábbi gépek esetében igényelt tízzel szemben három-négy ember is elegendő.
„A munka rendkívül sebesen halad, mert ha minden feltétel adott, akkor akár 15 másodperc alatt is betakarítható a szilva egy-egy fáról. Gazdaságunkban már az elena betakarításánál tartunk, ami a legkésőbb érő szilvafajtánk. Hála az időjárásnak, az elmúlt hetek melege nagyon sokat lendített a folyamaton, és a hónap vége előtt be is fejeződik a szezon” – közölte Saliga Csaba.
Milliószámra készül a befőtt és a lekvár
Az Agricolae Kft. két fő vezérterméke a szilvabefőtt és a szilvalekvár. Jámbor László, a cég külkereskedelmi munkatársa elmondta, a befőtt esetében közel 80 százalékos érettségi fokon a legcélszerűbb betakarítani a szilvát. Miután a termés beérkezik, végig megy a szártépőn, majd optikai válogató alatt, ezt követően történik a magozás és a felezés. A folyamatokat követően üvegbe töltés következik majd a felöntő lé, hőkezelés, ami során fizikai nyomásnak van kitéve, így ha túlérett állapotban lenne, akkor a szilva szétesne az üvegben.
A lekvár esetében más a helyzet, hiszen minél érettebb a szilva, annál magasabb a cukorfoka és annál ízesebb lesz a késztermék is. A tervek szerint az Agricolae Kft. idén egymillió üveg szilvabefőttet és közel 550 tonna szilvalekvárt készít majd el. Előbbit 720 ml üvegekbe, utóbbit jellemzően 315 ml-es kisüvegekbe, műanyag vödrökbe és hordókba töltik. A lekvárt egyébként 3-10 kilogrammos műanyag vödrökben is árulják, ami főként a cukrászatok és pékségek körében igen kedvelt.
Jámbor László végezetül arról is beszélt, ügyelnek arra, hogy a földterületen ne maradjon szilva. Ez azért is fontos, hogy ne keletkezzen gócpont a következő években, másik oldalról pedig az elhullott gyümölcsökből készülhet pálinka is. Mivel övék a régióban az egyik legjelentősebb nem tudom szilvaültetvény, ami a hungarikumnak számító szatmári szilvapálinka alapja, bőven van miből kifőzni azt.