Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Sütemény-parádé Náray módra

Szakácskönyv számtalan van már a piacon, nagyon nehéz bármiféle finomsággal kitűnni. Ám Náray Tamás, a jeles divattervező mégis képes volt egy olyan kötettel előállni, amelyik elsősorban a divatkedvelőknek, a szerző követőinek és az amatőr háziasszonyoknak kínál élvezetet, a profi cukrászoknak pedig ötleteket.

Csakhogy a szerző célja láthatóan mégsem ez volt. Egyszerűen csak meg akarta mutatni az olvasóknak mindazt, ami őt elbűvölte a francia sütemények, desszertek világában. Ez már persze önmagában is fricska, hiszen bárki, aki a divat közelében mozog, annak bizony kötelező karcsúság. (Franciaországban a kövérség egyébként is eleve illetlenség.)

A franciák azonban ezt is könnyűszerrel megoldják: igen keveset esznek, ám a legfinomabbat. Van, aki képes ezt utánozni, van, aki nem. Náraynak nyilvánvalóan sikerült.

Az elegancia, a kifinomultság magától értetődően elvárható attól, aki a divattal foglalkozik, a könyv magas esztétikuma mégis meglepő. Kedvenc színösszeállításom – a szürke árnyalatai, aranyakkal kombinálva – dominálnak a míves fotókon, a bájos porcelántányérkák, tálak, kínálók és kávéscsészék szélén, valamint a betűk színeiben.

A tervező, ha éppen nem csodás tavaszi kollekciókban gondolkodik – ma már kevésbé – akkor ír és fest. A maga szókimondó stílusában és narcisztikus módján pedig olykor könyvbemutatókra, interjúkra is hajlandó. Ám nem könnyen fogadja el a mai magyar társadalom az őszinteséget! Náray Tamás ezért úgy döntött, nem akar Magyarországon másodrangú állampolgárként élni, és elköltözött – itthon mindent feladva – Barcelonába.

Ott is sokat dolgozik, bizonyítja ez a BOOOK kiadó által most megjelentetett könyv, melynek címe: Kedvenc francia süteményreceptjeim. Alcíme Utolsó reggeli Párizsban – a franciák ugyanis reggel is fogyasztanak süteményt, és korántsem csupán croissant-t.

A vajban és cukorban tobzódó receptek évszakokra bontva következnek egymás után, vegyítve a szerző franciaországi élményeivel, emlékeivel. Az alkotó stáb profikból áll, a művészeti vezetőtől és az enteriőr-tervezőtől a fotósig, a korrektorig.

Máshogy nem is fogadta volna el munkájukat a szerző, hiszen maximalizmusa közismert.

Hogy végül is melyik sütemény számomra a favorit? Nos, talán a „diós karamelltorta Maxim’s de Paris” módra.