Preyer György pizzaiolo nagy utazása

193 éves olasz malom és magyar szenvedély

A közel 200 éves Dallagiovanna malom trénerképzésén vett részt Preyer György pizzaiolo, hogy itthon tudja átadni pizzatészta művészetének legjavát.

Január közepén Preyer György utazásra indult, amely nemcsak pizzatészták és a malomipar, hanem hagyományok és innovációk körül forgott. Az úticél a Dallagiovanna malom volt, amely közel 200 éves múltjával az olasz lisztkészítés egyik kiemelkedő szereplője. A képzés a KovászShop és a Dallagiovanna szervezésében jött létre, célja pedig az volt, hogy Gyuri alapos ismereteket szerezzen a malom lisztjeinek egyedi tulajdonságairól, valamint azok helyes alkalmazásáról különböző pizzatészták készítése során.

A trénerképzés napjai alatt a malom környezetében nemcsak liszt szállt, hanem kreativitás és szenvedély is. Mattia Masala, a trénerképzés vezetőjének irányítása alatt nápolyi és római pizzatésztákat készítettek, de készült focaccia is. A malom lisztjeivel dolgozva direkt tésztákat és előtésztákat is dagasztottak, miközben különböző típusú sütőkben tesztelték az elkészített pizzákat, tehát ötvözték az olasz hagyományokat és a modern pizzakultúrát. Ezek a gyakorlati tapasztalatok biztosítják, hogy a megszerzett tudás a lehető legszélesebb körū felhasználásra legyen alkalmas.

A szakmai program része volt egy malombejárás is, ahol Gyuri betekintést nyerhetett a Dallagiovanna malom működésébe és a lisztkészítés folyamataiba. Továbbá bemutatták azokat a modern technológiákat amelyek biztosítják Dallagiovanna név által garantált minőséget.

A trénerképzés elvégzése után Gyuri hivatalosan a Dallagiovanna malom trénere lett, aki itthon magas színvonalú képzésekkel támogatja otthonsütő hobbisták, és pizzériák, éttermi szakemberek munkáját.

Ráadásként Preyer György idén egy szakmai könyvvel ajándékozza meg a pizza szerelmeseit, amely könyv a Pizzaalkímia címet viseli és 2025 nyár végén kerül sor a bemutatóra. A Pizzaalkímia című könyv 360°-os átfogó képet ad a pizzáról. Történelmi áttekintésen keresztül értheted meg a pizza, mint étel kialakulását, fejlődését, megismerheted a pizza és előtészta típusokat, a kis- és nagykonyhai eszközöket, a tésztakészítés folyamatait és a háttérben működő biokémiai folyamatokat.

www.pizzaalkimia.hu