Omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.
A Szupermenta legújabb terméktesztjén az omega-3 zsírsavkapszulák álltak a célkeresztben. Összesen 21 olyan étrend-kiegészítőt vizsgáltak a szakemberek, amelyeken az omega-3 zsírsavak mennyiségét is feltüntették. Ezeket az esszenciális zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékkal – például hallal, lenmaggal, egyes algákkal vagy koncentrált formában egyes étrend-kiegészítőkkel – biztosítható a bevitelük. A hal- és az algaolajkapszulákban az EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) zsírsavtartalom a meghatározó. Az előírt feltételek teljesülése esetén a DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához, az EPA és a DHA együtt pedig a szív megfelelő működéséhez.