Minőségi és jelölési hibákat talált a Nébih a debreceni kolbászoknál

  Élelmiszerbiztonsági szempontból a vizsgált 20 különböző debreceni kolbász mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetnie a gyártókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek.

    A Nébih MTI-nek küldött csütörtöki közleménye szerint a Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek, amelyek 8 üzletlánc polcairól kerültek a hivatal akkreditált laboratóriumába.


    Vizsgálták egyebek mellett a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, megmérték fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid-, és kalciumtartalmukat.


    Hét termék csomagolásán szerepelt laktóz-, szója, és/vagy gluténmentes felirat, a “mentes” felirattal ellátott debrecenik valóban nem tartalmaztak allergéneket.


    Két debreceninél, bár a csomagoláson nem szerepelt, a vizsgálatok kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét. A gyártónál tartott helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a gépek nem megfelelő takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a termékekbe. 


    Több vizsgált húskészítmény nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv “csemege debrecenire” vonatkozó speciális előírásainak.  Mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt, minőségi hibák miatt viszont 11 esetben kellett intézkedni.


    Több hiányosságot tártak fel a jelöléseknél,  a 20 húskészítmény közül a szakemberek 17 esetben találtak problémát. Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztetette és kötelezte a hibák javítására. 


    A kedveltségi teszten a 14 nem csípős debreceni közül első helyen a Dárdás Csemege Debreceni végzett.  A 4 csípős debreceni közül a dobogó első fokára a Spar Csípős Debreceni került.