Mesterséges intelligencia támogatásával fejlesztett pékárukat a Hajdúsági Sütödék Zrt.

Szakács Tamás
Szakács Tamás már 2005-ben védjegyeztette a Smart Foodot (Okos Élelmiszer)

Magyarországon elsőként mesterséges intelligencia (MI) támogatásával fejlesztett sütőipari termékekkel jelennek meg a piacon a Hajdúsági Sütödék-csoport leánycégei – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.

Szakács Tamás ismertette: az új technológia kapcsán megszületett etikai elvük szerint minden fontos kérdésről az ember dönt, az MI-k pedig ezen keretek között dolgoznak

Több mint fél tucat MI-platformot vontak be a munkájukba: a termékötletek, a konkrét receptúrák, a technológiai szempontok, a marketing, a kommunikáció és a kreatív elemek (honlapok, vizuális, zenei és verbális megoldások) kialakításába – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a tesztek során az ízekről és a termékélményről kizárólag emberek alkottak véleményt, ezért reméli, hogy jól fogadják majd a piacokon a mesterséges intelligencia támogatásával készült, hamarosan a boltokba kerülő termékeiket. 

Szakács Tamás tájékoztatása szerint eddig három terméket fejlesztettek ezzel a módszerrel

Az egyik a Csevegő névre keresztelt, 400 grammos magvas kenyér, amely elősütött, fagyasztott állapotban kerül a boltokba, ahol helyben fejezik be a sütését.

A másik két MI-vel fejlesztett innovatív termékük, egy szendvicsalap és egy sütemény az „okos”, immunrendszert támogató Vitajó-család részeként kerül a piacra – mutatott rá a vezérigazgató. Jelezte, hogy a Hajdúsági Sütödéknél a mesterséges intelligenciát az innováció szolgálatába állítják annak érdekében, hogy minél több korszerű, egészséges, jóízű terméket állítsanak elő.

„Bár sok a félelem, erről a szekérről nem érdemes lemaradni. Már csak azért sem, mert ez a szekér holnap sportautóvá, holnapután pedig űrhajóvá válhat” 

– mondta a vezérigazgató. 

Hozzátette: ennek érdekében a közelmúltban egymilliárd forintos beruházással fagyasztott termékeket előállító mintaüzemet hoztak létre. A 380 dolgozót foglalkoztató cégcsoport tavalyi árbevétele 11 milliárd forint volt, az idén félmilliárdos növekedéssel számolnak – mondta el az MTI-nek Szakács Tamás.

Forrás: dehir.hu / MTI

“Az élelmiszeriparban is kulcsfontosságú az innováció”