Mediterrán rizottó

Hozzávalók:

250 g rizottórizs

1 db babérlevél

30 g szárított paradicsom, szeletelve

½ teáskanál oregánó

ízlés szerint 1 tk csípős fűszerpaprika

1 tk só

szükség szerint fenyőmag

Ha gasztroajándékként készül, akkor ezeket rétegezzük egy befőttesüvegbe. Különösen jól néz ki, ha a babérlevelet az üveg szélére helyezzük.

További hozzávalók:

1 ek olívaolaj

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

900 ml víz

100 ml fehérbor

parmezán ízlés szerint

1 evőkanál vaj

só, bors

Elkészítés:

Olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a befőttesüveg tartalmát és 3-4 percig pároljuk. Felöntjük fehérborral és tovább pároljuk. Ezt követően hozzáadjuk fokozatosan a vizet és addig főzzük, míg a rizs teljesen megpuhul, felszívja a vizet. Ízesítjük sóval, borssal.

Levesszük a tűzhelyről, vajjal összekeverjük és megszórjuk reszelt parmezánnal.