Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Magyar találmány segít a laktóz-érzékenyeknek és diétázóknak



Tejhelyettesítő fehérjeforrást fejlesztettek

Manapság sokan figyelnek az egészségükre és a külsejükre, ezért a helyes étkezést és a mozgást előtérbe helyezik. Egyre többen küzdenek ételérzékenységgel, ami miatt több alapanyagot tiltólistára kell helyezniük, és száműzniük az étrendjükből. Viszont létezik egy olyan megoldás, amely laktóz-érzékenyek, sportolók valamint a fogyni vágyók számára ideális. 



Dr. Németh Zoltán, agrármérnök két fiával és kutatás fejlesztői csapatával kísérletezett ki egy különleges tejhelyettesítő technológiát. Tojásfehérje alapból mások mellett tejet, túrót, tejfölt és a vajkrémet kiváltó fehérjeforrásokat készítenek, így biztosítva lehetőséget laktóz-érzékenyek, sportolók és fogyni vágyók teljes értékű táplálkozásához. Szigetcsépi üzemükben évente közel 150 millió tojást dolgoznak fel. A két törőberendezés óránként összesen 66 ezer darabot választ el a héjától, hogy teljes, sárga vagy fehér tojáslé illetve tojáspor készüljön belőle. A pasztőrözést az elérhető legkorszerűbb UHT berendezésben végzik, amely a feldolgozóüzem egyik büszkesége.

Miért fontos a fehérjebevitel?

A fehérjék elengedhetetlenek a szervezetünk egészséges működéséhez. Az esszenciális aminosavak nem megfelelő bevitele komoly hiánybetegségekhez vezethet. A felnőttek és gyermekek számára a tojásfehérjét, a csecsemők részére az anyatejet tekintjük az ideális fehérjeforrásoknak. Ugyanakkor nagyon jól hasznosulnak a húsokban, tejtermékekben lévő fehérjék is. Bajban vannak azonban azok, akik ilyen-olyan okokból nem fogyaszthatnak tejtermékeket. Alternatívák napról-napra jelennek meg, ugyanakkor ezek többnyire növényi alapúak, magas szénhidráttartalommal. Erre talált megoldást a Németh család, amikor kifejlesztették a jóminőségű állati fehérjéket tartalmazó, ToTu fantázianévre keresztelt termékcsaládjukat.

Magyar innováció és gyártás

“A ToTu 100%-ban magyar fejlesztés, és 100%-os magyar tulajdonú a gyártó is. Teljesen egyedi termék, hiszen a rögös túró alternatívájaként a ToTu Rögös talán az egész világon egyedülálló, ráadásul a termékcsaládnál jó minőségű állati eredetű alapanyagból, a tojásfehérjéből indulunk ki” – mondta az idén harminc éves családi vállalkozás kutatás-fejlesztési igazgatója, dr. Németh Csaba, aki viccesen megjegyezte: nincs olyan ember az országban, aki ne evett volna már a termékeikből. Legfeljebb nem tud róla. A tojásporokat és leveket ugyanis cukrászatok, pékségek, tésztagyárak előszeretettel használják fel.

Diétás tejhelyettesítő

A Némethék által kikísérletezett tojásfehérje termékcsalád kiváló helyettesítője a hagyományos tejtermékeknek: tejnek, túrónak, tejfölnek és a vajkrémnek. Tojásfehérjéből készülnek, így laktózmentesek, és a magas fehérjetartalomnak illetve az alacsony szénhidrát- és zsírtartalomnak köszönhetően optimális mindenki számára. A tejre érzékenyeknek és a tejfehérje-allergiásoknak tökéletes helyettesítő, a sportolóknak ideális a fehérjebevitel növeléséhez, de még a Paleo diétába is kiválóan beilleszthetőek.

“Folyamatosan fejlesztjük a portfóliót: pro- és prebiotikus, ízesített és funkcionális (például kollagénnel dúsított) ToTu termékekkel álltunk elő nemrégiben” – nyilatkozta dr. Németh Csaba, vezető fejlesztő, aki családjával együtt fontosnak tartja, hogy semmi se vesszen kárba, ezért a feldolgozás során keletkező melléktermékek, a tojáshéj és a takarmány tojáspor hasznosításával elsősorban hobbiállatok részére kifejlesztett takarmány termékeket is készítenek.