Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Magyar díjazottja is van a Champagne és Pezsgő Világbajnokságnak

    Bronzérmet kapott a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC) az egri furmintból készült Pearl&Z – közölték a pezsgő készítői pénteken az MTI-vel.

    Kiemelték, hogy új belépő ritkán sikeres már a kezdetekkor a legjelentősebb nemzetközi megmérettetéseken. A Pearl&Z-nek ez nemcsak a pezsgők világversenyén sikerült, hanem néhány hete a szintén igen rangos Decanter World Wine Award-on, ahol ugyancsak bronzérmet szerzett – írták.


    Závodszky Zoltán, a Pearl&Z márkatulajdonosa az alapbor megválasztását azzal indokolta, hogy a furmint felhasználása pezsgőhöz nem szokványos, a chardonnay sokkal általánosabb, ezért a kettő házasítása figyelemfelkeltő lehet a nemzetközi piacon. Az alapbort a Creatura Wine ergi borászat készíti.


    A Pearl&Z első évjáratából csupán 3500 palack készült, és később sem terveznek 10 ezernél többet évente.


    A Pearl&Z honlapja szerint a pezsgő ötlete 2019-ben született, amikor az egri borvidéken az Ausztriából származó furmint-klónokat szüretelték. Ekkor döntöttek a jelentős hozamkorlátozás, valamint a pezsgőnek alkalmas alapbor készítése mellett.  


    A CSWWC idén számos más magyar pezsgőt is éremmel jutalmazott, a Kreinbacher és a Sauska is a legjobbak közé került a verseny internetes oldalán közzétett éremlista szerint. A legtöbb nyertes, akárcsak a korábbi években, Franciaországból és Olaszországból került ki, a térségből csak néhány erdélyi és bolgár pezsgő szerepel még a legjobbak között. Az idei díjátadót november 3-án Londonban tartják.