Magnéziumtartalmú ásványvizek (> 50 mg/l)
Az elegendő magnéziumbevitel hozzájárul az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. A magnézium részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, az egészséges csontozat és fogazat fenntartásában (8).
Új vizsgálatok eredményei alapján a magnézium felszívódása, hasznosulása jó hatásfokú az ásványvizekből (12).
A magas magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztása hasznos lehet menstruációs problémák (pl. premenstruációs szindróma) enyhítésében, változókor utáni csontritkulás megelőzésében (13). Egy metaanalízis eredményei azt mutatják, hogy az európai népességben (különösen a skandináv lakosságban) az ivóvíz magas magnéziumszintje csökkentheti a szívkoszorúér-betegség halálozásának kockázatát (14).
Egy 34 vizsgálat eredményeit összegző metaanalízisben a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magnézium pótlásának vérnyomáscsökkentő szerepe van (15).
Jó magnéziumforrásaink például: teljes értékű/teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hüvelyesek, zöldségek (pl. cékla, zöldborsó, paraj).
Példák magas magnéziumtartalmú ásványvizekre: Magnesia, Theodora Kékkúti, Visegrádi
A napokban megjelent cikkekben szereplő ásványvizek néhány jellemző ásványianyag-tartalma
Kalcium mg/l | Magnézium mg/l | Kálium mg/l | Nátrium mg/l | |
Balfi Classic | 216 | 65,7 | 12,8 | 173 |
Lillafüredi | 75 | 17,8 | n.a | 19,4 |
Magnesia | 37,4 | 170 | n.a | 6,17 |
NaturAqua | 82 | 41 | n.a | 18 |
Óbudai Gyémánt | 91 | 38 | n.a | 11 |
Theodora Kékkúti | 280 | 57 | 12,9 | 37 |
Visegrádi | 157 | 57,8 | 8,7 | 58,9 |
Vivien | 81 | 46,5 | 1,1 | 3,4 |
Forrás: saját szerkesztés
A természetes ásványvizek jó választást jelentenek a mindennapi folyadékszükséglet kielégítésére, fogyasztásukhoz különböző egészségügyi előnyök is társulnak az ásványi anyag összetételüktől függően. A termékek címkéin feltüntetett ásványianyag-tartalmakat mindig vegyük figyelembe az étrendbe illesztésükkor.
Felhasznált irodalom
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. 2010. Elérhető: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1459) (2020.06.14.)
- European Hydration Institute. Hydration. The importance of hydration. Elérhető: https://www.europeanhydrationinstitute.org/hydration (2020.06.14.)
- European Hydration Institute. Hydration and Diet. Elérhető: https://www.europeanhydrationinstitute.org/hydration_and_diet/ (2020.06.14.)
- Littlejohns T. et al. Fluid Intake and Dietary Factors and the Risk of Incident Kidney Stones in UK Biobank: A Population-based Prospective Cohort Study. 2019. DOI: 10.1016/j.euf.2019.05.002
- A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ). Ásványvizeink Elérhető: https://asvanyvizek.hu/mit-kell-tudni-az-asvanyvizrol/asvanyvizeink/ (2020.06.14.)
- 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól. Elérhető: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400065.fvm (2020.06.14.)
- Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. Mit kell tudni az ásványvízről? Elérhető: https://asvanyvizek.hu/mit-kell-tudni-az-asvanyvizrol/ (2020.06.24.)
- A BIZOTTSÁG 432/2012/EU RENDELETE a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról 2012.
- Rodler I, Új tápanyagtáblázat. 2005
- Greupner T., Schneider I., et al. Calcium Bioavailability from Mineral Waters with Different Mineralization in Comparison to Milk and a Supplement. 2017
- Vannucci L., Fossi C., et al. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018. doi: 10.3390/nu10121930
- Schneider I., Greupner T., and Hahn A. Magnesium bioavailability from mineral waters with different mineralization levels in comparison to bread and a supplement. Food Nutr Res. 2017
- Quattrini S., Pampaloni B., and Luisa Brandi M. Natural mineral waters: chemical characteristics and health effects. Clin Cases Miner Bone Metab. 2016 Sep-Dec; 13(3): 173–180. doi: 10.11138/ccmbm/2016.13.3.173
- Jiang L., et al. Magnesium Levels in Drinking Water and Coronary Heart Disease Mortality Risk: A Meta-Analysis. 2016. doi: 10.3390/nu8010005
- Zhang X., et al. Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials. 2016
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Táplálkozási Akadémia Hírlevél 10. évfolyam 9. szám 2017. Elérhető: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2015/12/Taplalkozasi_Akademia_2017_09_Fuszerek_170929.pdf (2020.06.24.)
- World Health Organization. Salt reduction. 2020. Elérhető: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction (2020.06.24.)