Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Magasabb minőségű borokat készítene a Grand Tokaj Zrt.

A magasabb minőségi kategóriákba tartozó borok előállítására kell összpontosítania a jövőben a Grand Tokaj Zrt.-nek, ennek érdekében több intézkedést is megfogalmaztak a gazdasági társaságot is felügyelő Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi ülésén – közölte közösségi oldalán Wáberer György kuratóriumi tag, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács (TBFT) társelnöke.

Wáberer György tájékoztatása szerint a cél eléréséhez a kuratóriumi tagok egyhangúlag támogatták az elképzelést.

A társelnök ismertette:

a célok eléréséhez „a Tokaj-Hegyalja Egyetemen felgyűlt kivételes tudásvagyonra és az évszázados hagyományokra” építenének. Meggyőződése szerint minden művelési, szüretelési és kezelési előírásnak a minőségi szempontokat kell szolgálnia, mert a Tokaji márkának a kiélezett versenyben csak így van jövője. Ehhez minőségi újjászületésre van szükség

– szögezte le.

A termelési előírásokat betartva szüretelt és felvásárolt magasabb minőségű szőlő értéke értelemszerűen növekedhet, ára pedig elérheti a jelenleginek a dupláját is” – jelezte bejegyzésében Wáberer György. Az intézkedéscsomag megvalósításához a szőlőbirtokosok és borászok támogatását is kéri – tette hozzá.

A témában a Tokaj-Hegyalja Egyetem honlapján szerdán megjelentetett közlemény szerint a hosszú évek óta veszteségesen gazdálkodó Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatójának és menedzsmentjének át kell dolgoznia az idei évre készített üzleti tervét a kuratórium által meghatározott sarokpontok mentén.

Ennek megfelelően a Grand Tokaj Zrt. az idén csak olyan termelőtől vásárolhatna kizárólag egészséges szőlőt, akik szerződésben vállalják a termőterületükön a szőlőtőkénként 2 kilogrammos és a hektáronkénti 70 mázsa mennyiségű terméskorlátozást, valamint betartják a művelésre és a ládás szüretelésre, beszállításra vonatkozó előírásokat.

A közlemény rögzíti azt is, hogy ezzel összhangban a Grand Tokaj Zrt. idén a tavalyinál 50 százalékkal kevesebb szőlőt vásárolna fel. A szerződéses rendelkezéseknek megfelelően termesztett és szüretelt szőlő felvásárlási árát pedig a tavalyi 140 forintos kilogrammonként árról a duplájára, azaz 280 forintra emelik – hangsúlyozták.

A nyilvános cégadatok alapján a Grand Tokaj Zrt. belföldi és külföldi értékesítésből származó nettó árbevétele 2023-ban meghaladta a 3,1 milliárd forintot, az adózott eredménye pedig mínusz 526 millió forint. Egy évvel korábban a 3 milliárd forintos árbevétel mellett mínusz 429 millió forint volt az adózott eredmény.