Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Közeleg a nemzetközi bacon-nap

Íme, néhány érdekesség a baconről, amit eddig valószínűleg nem tudtál

Olyan sok jeles nap van – miért pont a kedvenc ételünk, a bacon maradna ki a listából? Idén szeptember 3-án szombaton ünnepli a világ a kedvenc szalonnaszeletét. Cikkünkből nemcsak az derül ki, hogy minek, pontosabban kiknek is köszönhetjük a nemzetközi bacon-napot, hanem az is, hogy ez a húsfajta az egyik legrégebbi, több ezer éves húskedvencünk!

A nemzetközi bacon-nap az Egyesült Államokból ered, ahol egy nyolc évvel ezelőtti felmérés szerint a megkérdezettek hatvanöt százaléka gondolta úgy, hogy a bacont nyugodtan hívhatják a nemzeti ételüknek. (Ez nem is annyira meglepő, tekintve, hogy egy átlagos amerikai évi 8,1 kiló bacont eszik meg.) A nemzetközi bacon-napot szeptember első szombatján ünneplik meg, ami idén szeptember 3-ra, jövőre pedig szeptember 2-ra fog esni. Az első ilyen napot 2014-ben tartották meg, hála a coloradói egyetem lelkes hallgatóinak, akik „húsfejnek” (Meathead) hívták magukat, annyira imádták a bacont. Az amerikaiaknak saját, nemzeti baconnapjuk is van, 1997 óta. Azt december 30-án ünneplik, bezsúfolva az év végére, a karácsonyi lakoma után és az újévi buli elé. Sőt, nemcsak a baconért, hanem a sertésért is rajonganak: a malacoknak is szenteltek egy nemzeti napot, ez március 1-re esik. De nemcsak a tengerentúlon rajonganak annyira a baconért, hogy nemzeti napot kiáltottak ki neki. Angliában a manchesteri egyetemisták találták ki, hogy a baconnek is jár egy saját nap az évben. A hallgatók január 14-re, az év eleji vizsgaidőszak előttre tűzték ki az időpontját, hogy ezzel is eltereljék a figyelmüket az előttük álló vizsgaözönről.

Bacon világhódító úton

A sertésnek azt a húsos részét, amit ma baconként ismerünk, először a kínaiak kezdték el fogyasztani, időszámításunk előtt 1500 körül. Innen a kereskedők által jutott el a Római Birodalomig, onnan pedig a későbbi évszázadokban Franciaországba és Angliába. Amerikába, pontosabban Kubába először Kolumbusz Kristóf vitt sertést, a mai Egyesült Államok területére pedig egy spanyol utazó, Hernando de Soto utaztatott 13 sertést az 1500-as évek első felében. Az állatok olyan szaporák voltak, hogy három év múlva már hétszázra nőtt a számuk. Nem csoda, hogy Sotót tartják az amerikai sertésipar atyjának. Az állatok szaporodása azért is történt ilyen gyorsan, mert az Európából érkező gyarmatosítók előszeretettel ajándékoztak a bennszülött amerikaiaknak sertést, akik ezt a béke jeleként értékelték, és féltve nevelték, szaporították tovább az állatokat.

A gyarmatosítás után minden állam eltérő módon készítette el a bacont. A „szabványosítás” legfontosabb fordulópontja 1924-ben történt, amikor Oscar Meyer olyan vékonyra szeletelt formában dobta piacra a bacont, ahogy azt ma is ismerjük. Hozzá kell tenni, Angliában korábban „betört” a bacon: a szigetországban 1770-ben John Harris Wiltshire-ben nyitotta meg az első gyárat, ahol nagyüzembe készítettek bacont. A huszadik század első felében a hús népszerűsége folyamatosan nőtt, mígnem a ’80-as évek az egyik legnépszerűbb diétája, az Atkins-diéta hadat üzent a magas zsírtartalmú ételeknek, mint amilyen a bacon is. A húst az egyik amerikai gyorsétterem-lánc, a Hardee’s hozta vissza a köztudatba, amikor a ’90-es évek első felében megalkotta a világ első baconös hamburgerét, ami akkora népszerűségnek örvendett, hogy hamarosan a konkurencia is lemásolta az ötletet.

Magyarországon is egyre népszerűbb a bacon

Nemcsak Amerikában, hanem idehaza is a legkedveltebb ételek közé tartozik a bacon. Ezt egyrészt fantasztikus ízének, másrészt pedig a sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti (leves- vagy főzelékfeltéttől kezdve reggelink, szendvicsünk, pizzánk része lehet).

A trendekből egyértelműen kitűnik, hogy a magyarok egyre többször vásárolnak bacont. Míg régebben inkább a reggeli részeként fogyasztottuk idehaza, ma már rengeteg ételhez felhasználjuk, a pizzák, hamburgerek közkedvelt hozzávalója. Nemcsak a szeletelt változata, hanem az apróra kockázott kiszerelése is népszerű.” – tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

Mit kell csinálni a nemzetközi bacon-napon?

Természetesen bacont enni! Ez a nap egy remek alkalom arra, hogy kísérletezz a konyhába, és olyan ételekbe is belecsempézd a bacont, amibe eddig nem tetted. A hús mindenhez passzol, még a Bloody Mary koktélt is fel lehet dobni pirított baconkockákkal, ahogy juharszirupos baconös palacsinta vagy cupcake is létezik, az interneten könnyen találhatsz ilyen recepteket. És hogy nem hiába fáradozz a tűzhely mellett, hívd át a barátaidat is, hogy együtt fogyasszátok (vagy igyátok) meg a gasztronómiai remekeket, de mielőtt mind elfogyna, posztolj róla Instagramra, és ne feledkezz meg az #InternationalBaconDay hashtagről sem.