Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ismét Tokaj Borkongresszus Tokaj-Hegyalján

Tizennégy ország borászati ​​szakembereinek tudományos találkozója

A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A rendezvény október 27. és 30. között várja a hazai és nemzetközi szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék más helyszínein. A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyújtson a szőlészet és borászat legújabb trendjeiről és eredményeiről, amelyek gyakorlati alkalmazása a szektor fenntarthatóságához és versenyképességéhez.

„Fontosnak tartjuk, hogy a kongresszuson olyan innovatív megoldásokról essen, akik választanak a szőlészetben és a borászatban egyre fontosabb kérdésekre. Sok probléma globális jelentõségû, melyekre a külföldi kollégákkal közösen keressük a gyakorlati orientált megoldást. Az egyetem kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak a rendezvény lehetőségeit biztosítja arra, hogy a szakma nemzetközi és hazai képviselői megosszák legújabb kutatási eredményeiket a szakemberekkel és a szélesebb közönséggel is” – fogalmazott Prof. Dr. Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora.

A kongresszus hat tematikus szekcióban zajlik majd, mindegyike a szőlészet és borászat aktuális kérdéseit tárgyalja. A környezeti és gazdasági fenntarthatóság, a hatékonyság javítása, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a digitalizáció és robotika alkalmassága a munkafolyamatokban kiemelt témaként szerepel a programban.

A borászat területén a természetes édes borok készítésének új kutatási eredményei mellett szó lesz a buborékos italok, a gyöngyöző és habzó borok, valamint a pezsgőkészítés legfrissebb fejlesztési irányairól is. külön szekció foglalkozik majd a bor és az egészség kapcsolatával, ahol a Tokaj-Hegyaljai Egyetem ezirányú kutatásainak eredményeit ismerhetik meg a résztvevők. A kutatások a tokaji borok egészségügyi hatásait vizsgálják, nemzetközi szakértők pedig beszámolnak majd a vörös és fehér borok bioaktív vegyületeinek a hatásáról. Fontos téma lesz, hogy a melléktermékek – például a törköly és a szőlőmag – hogyan hasznosíthatók az egészségmegőrzésben.

Az örökségvédelem és borturizmus szekcióban a borturizmus legújabb trendjei és annak kutatási eredményei éppúgy napirenden lesznek, mint a bor írott öröksége, vagy művészetekben való megjelenése. A kongresszus szervezői a helyszínválasztással is alátámasztják az épített örökséget és a borkultúra kapcsolatának fontosságát. Az ember és természet együttes tájalakító munkáját megtestesítő helyszín a világon egyedülálló, ezért is érdemelte ki Tokaj-Hegyalja 2002-ben a Világörökségi címet. A szakmai és szabadidős programok alkalmával a résztvevők személyesen is megismerhetik a különleges tájegységet.

A borászat közgazdaságot érintő témái között dolgozzák fel a borágazat versenyképességének fenntarthatóságát, a márkaépítés fontosságát, a fogyasztói szokások változását. Nem elhanyagolható az utóbbi évtizedekben megjelent, a bor konkurenciáját jelentős élvezeti italok térhódítása sem. A szakértők megvitatják a költségek ugrásszerű növekedésének okait és hatásait is, amelyek további áremelésekkel már nem kompenzálhatóak. A harmadik napon a szekciók témái növekedésnek, így kerül terítékre a borászati ​​oktatás jövője is.

A kongresszus nemcsak a szakemberek számára nyitott, a nagyközönség is betekintést nyerhet a világ egyik legismertebb borvidékének mindennapjaiba, az aktuális kutatási eredményekbe. A rendezvény egybeesik a szüreti időszakkal, így különleges lehetőségeket kínál arra, hogy az érdeklődők megismerjék ezt a munkafolyamatot is, valamint borkóstolókon, programokon vegyenek részt.

A tizennégy országból érdekelt nemzetközi szakértők között olyan elismert intézmények képviselői is jelen lesznek, mint a bordeaux-i egyetem, érkeznek kutatók többek között Spanyolországból és Dél-Afrikából is.

Bővebb információk és regisztráció elérhetőek a kongresszuson: https://www.twc2024.com/ . Érdeklődők számára a Tokaj Wine Congress plenáris előadásainak élő közvetítése online ingyenesen elérhető lesz, de regisztrációhoz kötött.