Ismét őszi bormustrát rendeznek a szegedi Dóm téren

 A pandémia okozta kétéves kényszerű szünet után újra megrendezik Szegeden a Bor tér elnevezésű gasztronómiai fesztivált, melyen több mint száz bortermelő várja szerdától a helybélieket és a városba érkező turistákat – tájékoztatta a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. az MTI-t.

    Szeged napjához kapcsolódva májusban rendszeresen szerveznek borfesztivált a csongrádi megyeszékhelyen, a Széchenyi téren, a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye. A szegedi borfesztiválok története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, a városban 1910-ben és 1912-ben országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállítást rendeztek. A korabeli beszámolók szerint e vásárok voltak az első, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait.


    Az immár tizedik alkalommal megszervezett Bor tér egyedi hangulatú helyszínen kínál lehetőséget arra, hogy a vendégek ismerkedjenek a borászok remekeivel. A hosszú és változatos szegedi fesztiválnyár záró rendezvényére a hat magyarországi borrégió mindegyikéből érkeznek kiállítók.


    A legfinomabb borok, pálinkák és ínycsiklandó ételek mellett kézműves portékák is szerepelnek a kínálatban. Újdonság, hogy idén a rendezvény újabb helyszínnel bővül: a szomszédos Aradi vértanúk terén kisüzemi sörfőzdék mutatkoznak be.


    A szervezők folyamatosan törekszenek a fesztivál „zöldítésére”: 2019-ben kivezették a műanyagpoharat a Dóm térről, az idei esztendő üvegpoharai a korábbiaknál kecsesebbek és nagyobbak lesznek. Idén pedig – a kézműves standok kivételével – mindenhol készpénzmentes fizetésre tér át a rendezvény: feltölthető Festipay kártyával, saját bankkártyával, vagy akár okos eszközzel kiegyenlíthetik étel- és italvásárlásaikat a vendégek.


    Szerdán este a belvárosból induló látványos szüreti felvonulással kezdődnek a programok. A Dóm téren öt napon át két kisebb színpadon főként a borozáshoz illő zenét játszó formációk szórakoztatják a vendégeket.