Így készítsünk hamisítatlan argentin marhasteaket
Mi jut először eszünkbe Argentínáról? A tangó, a dél-amerikai hegyláncok, és persze a legendásan ízletes marhahús! Szerencsére már nálunk sem ismeretlen az argentin konyhakultúra, amibe a profi séfeknek hála budapestiként is könnyű beleszeretni, de akár otthon is megpróbálhatjuk elkészíteni az ikonikus rib-eye steaket.
Lassan sült patagóniai bárány és rántott borjúmirigy – íme, két különlegesség a menüsorról, amit az október 24-én tartott Argentin esten próbálhattak ki a meghívottak. Az Argentin Nagykövetség és a Matusz-Vad Zrt. által támogatott, Tildi palotában tartott rendezvény legfőbb célja volt, hogy a minőségi argentin húsok, borok, zene és tangó világába belekóstolva tapasztalhassuk meg az argentin életérzést.
Az est tetőpontját a többszörösen díjazott argentin séf, Daniel Bonapartian ételbemutatója jelentette, aki Jókuti Andrással, a Világevő gasztrobloggerével beszélgetve engedett betekintést az egyes fogások elkészítési folyamatába. A résztvevők eközben érdekességeket is megtudhattak az argentin konyháról, aminek 3 fogásban összesen 13 különlegességét kóstolhatták végig, és megtekinthettek egy tangóbemutatót is.
A picanhától humitáig
De lássuk, mik azok a finom falatok, amik név alapján még idegenül csenghetnek nekünk! A picanha például a marha keresztfartőt takarja, amelyet szeletben vagy egészben szoktak elkészíteni, míg a morcilla cremosa véres hurkát jelent. Ha még csak most ismerkedünk az argentin konyhával, érdemes először az empanada-t, ezt a töltött sült tésztát kipróbálni, amit rendszerint különböző szószokkal fogyasztanak; de hamar kedvencünkké válhat a nyílt tűzön, asado grillen sült bárány, vagy a világszerte ismert chimichurri szósz, ami bármely húsféle, hal, zöldség vagy tésztaétel ízletes kiegészítője lehet.
A kevésbé húsosak figyelmébe ajánlható a humita, amit kukoricalevélbe csomagolva főznek meg, és lényegében nem más, mint kecskesajttal kevert salsa és kukorica. És habár húsevő nemzetről beszélünk, itt a vegetáriánusok is megtalálják a számításukat: argentin specialitás például a savanyított padlizsán, vagy a citromos gremolata szósszal felszolgált sült zöldségek, de az empanadát is kérhetjük húsmentesen. Édesszájúak az étkezést zárhatják rummal flambírozott palacsintával és Dulce de leche karamellszósszal.
Készítsünk argentin steaket otthon!
Ezzel együtt elmondható, hogy az argentin konyha fénypontja a marhasteak. Az argentin angus marhák a kedvező éghajlatnak köszönhetően egész évben friss füvet legelnek. Húsuk speciálisan faggyúsodik: a faggyú a húsrostok közé rakódik, ez adja a hús jellegzetes márványosságát, mely a vágási felületen válik láthatóvá. A faggyú teszi a steaket különlegesen zamatossá és porhanyóssá.
A legkönnyebben a minőségi, sóval fűszerezett, úgynevezett rib-eye marhahúst tudjuk otthon steakként elkészíteni. A húst sóval, borssal ízesítjük, és faszenes grillen médiumra sütjük, oldalanként körülbelül 2-2 percig. A hamisítatlan, argentin rib-eye steak élvezetéhez fontos, hogy a megfelelő forrásból szerezzük be a marhahúst, például a Matusz-Vad online kínálatából!
Az elkészült húst érdemes chimichurri szósszal ízesítenünk, amit szintén összeüthetünk akár otthon is. A hozzávalók: 1 egység fokhagyma, oregano, fűszerpaprika, kakukkfű, rozmaring és bazsalikom, 2 egység friss petrezselyemzöld és 5 százalékos desztillált ecet, valamint 5 egység extra szűz olívaolaj. A hozzávalókat apróra vágjuk és összekeverjük az ecettel/olajjal, majd egy éjszakára a hűtőben hagyjuk állni. Ha kész a vacsora, már csak egy üveg malbec szőlőből készült bor hiányzik az igazi argentin hangulathoz!