Így csökkenthetjük a konyhai és a háztartási gépek energiafelhasználását
A tudatosabb használattal komolyabb eredmények érhetők el
Az energiaárak emelkedése és a rezsicsökkentés feltételeinek változásai miatt valószínűleg sok magyar háztartásban mindennapi témává válik egyes konyhai gépek, vagy háztartási gépek energiafelhasználása. A Sencor ezért szeretne néhány hasznos tippet adni annak érdekében, hogy optimalizálni lehessen egyes nélkülözhetetlen háztartási gépek áramigényét.
Porszívózás energiatakarékosan
A porszívók azok közé a készülékek közé tartoznak, amelyek hetente legalább egyszer használatban vannak. Az, hogy mennyi ideig üzemelnek egy-egy takarítás alkalmával, az nagyban függ a lakás alapterületétől, valamint a porszívózni kíván felületektől. „Éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy kisebb szívóerőt igénylő felszíneken, így például járólapokon, PVC-padlókon ne használjuk a készüléket a maximumon. Ammenyiben a porszívó rendelkezik szívóerő-állítási lehetőséggel, akkor éljünk vele, mert így kevesebb áramot fog felhasználni” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője.
A hatékonyabb üzemeltetés érdekében a Sencor azt javasolja, hogy mindig az adott felülethez illő porszívófejet csatlakoztassunk a készülékhez. A turbó vagy a normál szívófejjel például a padlószőnyegek, vagy a sűrű szövésű szőnyegek takarításához való, míg a padló fejjel a járólapokat, vagy laminált padló tisztítható meg a szennyeződésektől.
A konyhai kisgépek közül az egyik legenergiaigényesebb készülék a vízforraló, amelyből 1100-2200 W teljesítményű változatok lelhetők fel a piacon. Ez persze érthető, hiszen ezeknek a készüléknek rendkívül rövid idő alatt kell 60-90 Celsius-fokos hőmérsékletű vizet előállítaniuk. A gazdaságos energiafelhasználás érdekében érdemes lehet mindig csak annyi vizet melegíteni bennük, amennyi szükséges. Egyes példányoknál már 0,5 liternyi vizet is fel lehet forralni, nem kell feltétlenül a maximum szintig tölteni a készüléket. Fontos továbbá odafigyelni arra, hogy rendszeres időközönként ki legyenek vízkőtelenítve, mert a lerakódások ronthatják a vízmelegítés hatékonyságát.
Az ételek melegítése ugyancsak hozzátartozik a mindennapos konyhai feladatokhoz. Éppen ezért a Sencor azt javasolja, hogy aki nem árammal fűt, az inkább a mikrohullámú sütőt vegye igénybe az ételek melegítéséhez, ne pedig a gáztűzhelyet. Ezzel nemcsak időt, hanem energiát is lehet megtakarítani, hiszen egy átlagos mikrohullámú sütő 700-900 wattos teljesítménnyel rendelkezik. „Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy általában inkább a közepesen alacsony, vagy a közepes energiafelhasználási szinten melegítsük az ételeket a mikróban, mert ezek a maximálisan elérhető teljesítmény 48-66% százalékát használják fel, de közben hatékonyan melegítik fel az ételeket” – tette hozzá Lucza András.
Főzésnél pedig érdemes lehet inkább az elektromos kukták tudására és teljesítményére támaszkodni, ezek ugyanis hatékonyabban dolgozhatnak a gáz-, illetve a villanytűzhelyeknél. „Egy 4 literes edénnyel és legalább 10-16 féle főzési programmal rendelkező 1100 W teljesítményű kukta elegendő lehet egy 4-6 fős család számára” – emlékeztetett a szakember.
A konyhai és a háztartási gépek energiafelhasználása tehát a megfelelő odafigyeléssel érdemben csökkenthető, ami idővel a villanyszámlát is meglátszik majd.