Hús, és egyéb állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, vagy teljes elhagyása

2021 egyik aktuális kérdése a fenntarthatóság témaköre. Közismert tény, hogy a Föld lakossága számára nincs elegendő termőterület (5). Amikor az egészséges táplálkozásról beszélünk, ma már a fenntarthatóságot is figyelembe kell vennünk, ha nem csak saját, de bolygónk egészségére is figyelni szeretnénk. A WHO adatai alapján, az élelmiszertermelés indukálja az üvegházhatású gázok termelődésének 20-30%-át, és a vízfelhasználás 66%-át (6).

Manapság számos diéta ennek apropóján is vált kedveltté, gondoljunk csak a vegetáriánus, vegán, teljes értékű növényi étrendre (TÉNÉ), vagy akár a flexitáriánus (alkalmi húsevő) irányzatra.

élelmiszercsoport →zöldséggyümölcshüvelyesolajos maggabonatejtojásszárnyashalvörös húsméz
étrendi séma
flexiteriánus++++++++++/-+
peszkateriánus+++++++++
pollotariánus+++++++++
lakto-ovovegetáriánus++++++++
ovovegetáriánus+++++++
laktovegetáriánus+++++++
vegán+++++

1. táblázat: Fogyasztható élelmiszercsoportok a leggyakoribb vegetáriánus étrendi sémák szerint (MDOSZ, 2019.)

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Felhasznált irodalom

  1. Antal E, Pilling R: Így éltünk a járvány alatt – hogyan változott életmódunk a karantén időszakában? in Antal E, Pilling R (szerk.). A magyar lakosság életmódja járványhelyzet idején: táplálkozás, testmozgás és lélek, Tanulmánykötet a koronavírus-járvány életmódot érintő hatásairól, az ezzel kapcsolatos kutatások eredményeiről és a lakosságnak szóló szakmai javaslatokról a TÉT Platform szerkesztésében [Internet]. 2020 Elérhető: https://tetplatform.hu/wp-content/uploads/2020/12/Koronavirus_es_eletmod_TET_Platform_feher_konyv.pdf
  2. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban. [Internet]. 2020 Elérhető: https://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/3172/fajlok/2020_EuK_12_szam_EMMI_iranyelv_4.pdf
  3. Richter É, Havasi A, Prof. Dr. Fogarasi A, Dr. Farkas V, Kovács I, Dr. Badacsonyiné Kassai K, Dr. Pálfi E, Szűcs Zs, Fekete K, Dr. Altmann A. Konszenzus a ketogén diéta alkalmazására. [Internet]. 2020 Elérhető: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/07/ketogen-konszenzus.pdf
  4. Kirkpatrick CF, Bolick JP, Kris-Etherton PM, Sikand G, Aspry KE, Soffer DE, Willard KE, Maki KC. Review of current evidence and clinical recommendations on the effects of low-carbohydrate and very-low-carbohydrate (including ketogenic) diets for the management of body weight and other cardiometabolic risk factors: A scientific statement from the National Lipid Association Nutrition and Lifestyle Task Force. J Clin Lipidol. 2019;13(5):689-711.e1. doi: 10.1016/j.jacl.2019.08.003.
  5. Cosier S: The world needs topsoil to grow 95% of its food – but it’s rapidly disappearing. [Internet]. 2019 Elérhető: https://www.theguardian.com/us-news/2019/may/30/topsoil-farming-agriculture-food-toxic-america
  6. Johnson J: Sustainable diet: Everything you need to know. [Internet]. 2019 Elérhető: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327314
  7. Sass C.:,. The Best (and Worst) Diets for 2021, According to Experts. [Internet]. January 04, 2021 Elérhető: https://www.health.com/weight-loss/best-diets-2021
  8. Lyndhurst J: Are There Any Downsides to Adopting a Flexitarian Diet? [Internet].March 19, 2020. Elérhető: https://flexitarianfocus.com/are-there-any-downsides-to-adopting-a-flexitarian-diet/
  9. Wright N, Wilson L, Smith M, Duncan B, McHugh P. The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutr Diabetes. 2017;20;7(3):e256. doi: 10.1038/nutd.2017.3.
  10. Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3640-3649. doi: 10.1080/10408398.2016.1138447 .
  11. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Növényi alapú étrendek táplálkozástudományi megítélése, állásfoglalás. [Internet]. 2019. Elérhető: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2019/10/novenyi-alapu-etrendek-taplalkozastudomanyi-megitelese_allasfoglalas_mdosz_2019.pdf
  12. Bardone-Cone AM, Fitzsimmons-Craft EE, Harney MB, Maldonado CR, Lawson MA, Smith R, Robinson DP. The inter-relationships between vegetarianism and eating disorders among females. J Acad Nutr Diet. 2012 Aug;112(8):1247-52. doi: 10.1016/j.jand.2012.05.007.
  13. Migala J: The Best and Worst Diets for Sustained Weight Loss, According to Dietitians. [Internet]. December 18, 2020. Elérhető: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/best-worst-fad-diets/
  14. Diet Review: Intermittent Fasting for Weight Loss. [Internet]. Updated 2021. jan.10. Elérhető: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/intermittent-fasting/
  15. Mattson MP, Longo VD, Harvie M. Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev. 2017 Oct;39:46-58. DOI: 10.1016/j.arr.2016.10.005
  16. 18. Welton S, Minty R, O’Driscoll T, Willms H, Poirier D, Madden S, Kelly L. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020;66(2):117-125.
  17. [Internet].Patel A: 6 reasons you keep gaining back the weight you lose. [Internet].Updated September 11, 2018 Elérhető: https://globalnews.ca/news/4440388/gaining-weight-after-losing-it/
  18. Yumuk V, Tsigos C, Fried M, Schindler K, Busetto L, Micic D, Toplak H: European Guidelines for Obesity Management in Adults. Obes Facts 2015;8:402-424. doi: 10.1159/000442721