Hogyan készül az igazi ropi?

A közkedvelt ropogtatni való karácsonyi kiadásban is elérhető
Túrkevén, az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű üzemében mintegy 17 millió sós pálcika készül. A Csipet Land Kft. telephelyén azonban nemcsak saját márkás termékek készülnek, hanem olyanok is, amelyeket az üzletláncok hoznak forgalomba.
A ropi elkészítésére elsősorban lisztre, zsírra, és száraz összetevőkre van szükség, mint például a sóra, cukorra, vagy élesztőre. Ezek közül az egyik legfontosabb maga a liszt, ami olyan speciális búzaliszt keverék, amit kifejezetten a ropikészítésre szánnak. A lisztet egy automatika méri a gyártásba egy külső silóból, annak érdekében, hogy mindig megfelelő mennyiségű kerüljön a keverőtálakba.
„A legtöbb összetevőt gépek adagolnak, de az állományjavító és a száraz összetevők hozzáadása és mérése már kézi erővel történik az üzemben. Ahogy a porhanyósságért és a hosszabb eltarthatóságért pálmazsíré is”
– hangsúlyozta Konkoly László Csipet Sós Pálcika és Perec Gyártó ügyvezető igazgatója.






Hozzátette: a pálmazsír kizárólag RSPO-tanúsítvánnyal rendelkező lehet, mert ezeknél biztosra vehető, hogy a kivágott területeket újra ültetik, magyarán környezetbarát és fenntartható forrásból származik.
Az alapanyagokat hatalmas, ipari robotgépek gyúrják tésztává. Ezután jöhet a „szálképzés” vagyis kialakul a sós pálcika jellegzetes formája. A szálakból egy gép aztán körülbelül 13 centiméter hosszúságú szálakat vág le, de a teljes folyamat végén a Csipet Ropi hozza egészen pontosan 12 centiméter lesz. A nyers és még hajlékony tészta szálakat dekorsózzák, majd egy nagyjából 280 Celsius fokos kemencében kisütik.
„A kemencében a tésztaszálak nedvességtartalma nagyjából 8 százalék alá csökken. Ez térfogatcsökkenéssel is jár, ezért kell egy centiméterrel hosszabb tésztaszálakat vágni a tervezettnél”
– árulta el Konkoly László.
Mitől lesz csíkos a ropi?
Nos, ezek a jellegzetes kis vonalak a sütő láncok miatt alakulnak ki rajta. A kemencéből kikerülő pálcikákra egy minőség-ellenőrzés vár, ami egy alapos szemrevételezést jelent. A kézzel történő válogatás során ki lehet szűrni a nem megfelelő kinézettel rendelkező sós pálcikákat. A szín- és alakhibás ropikat később az üzem az állattartók számára értékesíti.
A közelgő ünnepek alkalmából nemcsak hagyományos sós pálcika készül Túrkevén. A Csipet Ropi ugyanis úgy döntött, hogy különleges, ünnepi kiadással is előrukkol. Így születhetett meg a karácsonyi csomagolásban lévő ropi, ami nem a sós pálcikát, hanem a ropi tésztából készült harang, csizma, fenyőfa formájú ropogtatni valókból áll.