Flexitáriánus étrend – Az alkalmi húsevő

A flexitáriánus étrend többségében növényi alapú, követői bőven fogyasztanak zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és olajos magvakat is, valamint az étrend tartalmazhat tejet, tejterméket, tojást, halat, illetve alkalomszerűen húsokat is. Ez az irányzat nem egységes szabályokon alapul, követői törekszenek a minél kevésbé feldolgozott, nagyobbrészt növényi alapú ételek fogyasztására. Gyakorlatilag egy alkalmi húsevő étrendnek minősül, és nem csupán Magyarországon, de az USA-ban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend (7).

Előnye, hogy változatos, nem hagy ki teljes élelmiszercsoportokat az étrendből. Ennek köszönhetően kijelenthetjük, hogy nem csupán a bolygónk, de a szervezetünk számára is kedvező választásnak mondható. A mennyiségek figyelembevételével testtömegcsökkenést is eredményezhet, de csak abban az esetben, ha a kalóriadeficit érvényesül. Kiemelendő előnye még, hogy a magas rostfogyasztás következtében jótékony hatással van bélrendszerünk egészségére, mikrobiomunk (szervezetünkben élő mikróbák) összetételére is. Hátrány lehet a flexitáriánus étrend alkalmazása során, ha nem ismerjük eléggé a változatos alapanyagokat, az étrend alkalmazása így egyhangúsághoz is vezethet (8).

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Felhasznált irodalom

  1. Antal E, Pilling R: Így éltünk a járvány alatt – hogyan változott életmódunk a karantén időszakában? in Antal E, Pilling R (szerk.). A magyar lakosság életmódja járványhelyzet idején: táplálkozás, testmozgás és lélek, Tanulmánykötet a koronavírus-járvány életmódot érintő hatásairól, az ezzel kapcsolatos kutatások eredményeiről és a lakosságnak szóló szakmai javaslatokról a TÉT Platform szerkesztésében [Internet]. 2020 Elérhető: https://tetplatform.hu/wp-content/uploads/2020/12/Koronavirus_es_eletmod_TET_Platform_feher_konyv.pdf
  2. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban. [Internet]. 2020 Elérhető: https://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/3172/fajlok/2020_EuK_12_szam_EMMI_iranyelv_4.pdf
  3. Richter É, Havasi A, Prof. Dr. Fogarasi A, Dr. Farkas V, Kovács I, Dr. Badacsonyiné Kassai K, Dr. Pálfi E, Szűcs Zs, Fekete K, Dr. Altmann A. Konszenzus a ketogén diéta alkalmazására. [Internet]. 2020 Elérhető: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/07/ketogen-konszenzus.pdf
  4. Kirkpatrick CF, Bolick JP, Kris-Etherton PM, Sikand G, Aspry KE, Soffer DE, Willard KE, Maki KC. Review of current evidence and clinical recommendations on the effects of low-carbohydrate and very-low-carbohydrate (including ketogenic) diets for the management of body weight and other cardiometabolic risk factors: A scientific statement from the National Lipid Association Nutrition and Lifestyle Task Force. J Clin Lipidol. 2019;13(5):689-711.e1. doi: 10.1016/j.jacl.2019.08.003.
  5. Cosier S: The world needs topsoil to grow 95% of its food – but it’s rapidly disappearing. [Internet]. 2019 Elérhető: https://www.theguardian.com/us-news/2019/may/30/topsoil-farming-agriculture-food-toxic-america
  6. Johnson J: Sustainable diet: Everything you need to know. [Internet]. 2019 Elérhető: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327314
  7. Sass C.:,. The Best (and Worst) Diets for 2021, According to Experts. [Internet]. January 04, 2021 Elérhető: https://www.health.com/weight-loss/best-diets-2021
  8. Lyndhurst J: Are There Any Downsides to Adopting a Flexitarian Diet? [Internet].March 19, 2020. Elérhető: https://flexitarianfocus.com/are-there-any-downsides-to-adopting-a-flexitarian-diet/
  9. Wright N, Wilson L, Smith M, Duncan B, McHugh P. The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutr Diabetes. 2017;20;7(3):e256. doi: 10.1038/nutd.2017.3.
  10. Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3640-3649. doi: 10.1080/10408398.2016.1138447 .
  11. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Növényi alapú étrendek táplálkozástudományi megítélése, állásfoglalás. [Internet]. 2019. Elérhető: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2019/10/novenyi-alapu-etrendek-taplalkozastudomanyi-megitelese_allasfoglalas_mdosz_2019.pdf
  12. Bardone-Cone AM, Fitzsimmons-Craft EE, Harney MB, Maldonado CR, Lawson MA, Smith R, Robinson DP. The inter-relationships between vegetarianism and eating disorders among females. J Acad Nutr Diet. 2012 Aug;112(8):1247-52. doi: 10.1016/j.jand.2012.05.007.
  13. Migala J: The Best and Worst Diets for Sustained Weight Loss, According to Dietitians. [Internet]. December 18, 2020. Elérhető: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/best-worst-fad-diets/
  14. Diet Review: Intermittent Fasting for Weight Loss. [Internet]. Updated 2021. jan.10. Elérhető: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/intermittent-fasting/
  15. Mattson MP, Longo VD, Harvie M. Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev. 2017 Oct;39:46-58. DOI: 10.1016/j.arr.2016.10.005
  16. 18. Welton S, Minty R, O’Driscoll T, Willms H, Poirier D, Madden S, Kelly L. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020;66(2):117-125.
  17. [Internet].Patel A: 6 reasons you keep gaining back the weight you lose. [Internet].Updated September 11, 2018 Elérhető: https://globalnews.ca/news/4440388/gaining-weight-after-losing-it/
  18. Yumuk V, Tsigos C, Fried M, Schindler K, Busetto L, Micic D, Toplak H: European Guidelines for Obesity Management in Adults. Obes Facts 2015;8:402-424. doi: 10.1159/000442721